Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Kleurrijke Oldenzaalse nachtburgemeester loopt opvolger tegen het lijf: ‘Die outfit is niets voor mij’

30032023 Oldenzaal aftredend nachtburgemeester
Aftredend nachtburgemeester van Oldenzaal samen met zijn opvolger
Beeld: Twente FM

De eerste nachtburgemeester van Oldenzaal, Toon Brummelhuis (66), wordt morgen bij café de Boom uitgezwaaid door onder andere zijn opvolger Peter Seiger (61). “Ik ben wel tevreden over mezelf en dat moet je soms ook zijn”, zegt Brummelhuis. “Toon heeft het goed gedaan”, aldus Seiger.

Afscheid

Speciaal voor TwenteFM maakt Brummelhuis tijd vrij om al wandelend afscheid te nemen als nachtburgemeester van zijn stad Oldenzaal. De stad waar hij voor viel, toen hij hier in de regio terug kwam voor zijn werk. Zijn toenmalige vrouw kwam uit Saasveld, hijzelf is geboren in Hengevelde en dus was de stap naar Oldenzaal snel gezet. “In Oldenzaal hoop ik oud te worden en te blijven tot na mijn dood”, zegt de scheidend nachtburgemeester.

Klompen

Gestoken in zijn zo kenmerkende geel/blauwe kostuum, met bijbehorende hoed en ambtsketen, struint hij op zijn karakteristieke klompen -in de dezelfde kleuren- door de stad. Niet geheel toevallig loopt hij daar zijn opvolger Peter Seiger, en de echte burgemeester van Oldenzaal Patrick Welman tegen het lijf.

Aftredend nachtburgemeester Toon Brummelhuis: “Zowel dit kostuum als de ambtsketen heb ik zelf betaald”

Over de outfit van Brummelhuis is zijn opvolger duidelijk: “Het staat Toon prima en hij heeft ook het karakteristieke hoofd daarvoor, maar het is niet iets voor mij”, zegt Seiger, die nog geen idee heeft over de aankleding van zijn installatie op 21 april. “Zowel dit kostuum als de ambtsketen heb ik zelf laten maken en ook gefinancierd. Ik denk dat het uitstekend in mijn archief past”, aldus Brummelhuis.

Eigen koers

Terwijl Brummelhuis zich bij zijn opvolger aanbiedt als ‘rechterhand’ en ‘klankbord’, lijkt Seiger zijn eigen koers te gaan volgen. “Ik ga eerst eens met de stichting overleggen over de te volgen koers, maar ik heb daar wel mijn ideeën over. Op sommige punten volg ik Toon misschien wel.” Brummelhuis begripvol: “Hij moet zijn eigen koers varen.”

“Hij wilde zich er verre van houden omdat hij net zelf burgemeester was geworden”, aldus Brummelhuis over burgemeester Patrick Welman.

Burgemeester Patrick Welman was in het begin wat huiverig. Brummelhuis: “Hij wilde zich er verre van houden, omdat hij net zelf burgemeester was geworden. Ik heb hem toen wel gesproken. Bij mijn opkomst (Toon kwam in zijn geel/blauwe kostuum met bijbehoren uit een groot ei bij zijn bekendmaking red.) heeft hij mij uitgenodigd bij hem op het stadhuis.”

Toon Brummelhuis: “Met de horeca in Oldenzaal is het droevig gesteld”

Omdat Toon Brummelhuis de eerste nachtburgemeester van Oldenzaal was ‘waren we in het begin wat zoekende. We hebben ons ingezet voor de inwoners van Oldenzaal, ook de eenzame mens.’ Over de horeca is de aftredende nachtburgemeester weinig positief. “Toen ik hier in Oldenzaal kwam was het een bruisende stad, nu kun je het aantal kroegen op de vingers van een hand tellen. Het is droevig gesteld met de horeca in Oldenzaal.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.