Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Losser

Losser tolereert geen ‘landjepik’ meer

Jaimi20van20 Essen202
Wethouder Jaimi van Essen
Beeld: Twente FM

LOSSER – Stukken berm, die door inwoners bij de tuin aangetrokken zijn, gemeentegrond die opgevoerd wordt als meters voor het uitrijden van mest: wat de gemeente Losser betreft is het afgelopen met dit soort zaken. “De gemeentelijke grond moet terug naar de gemeente”, zegt wethouder Jaimi van Essen.


Het gaat om honderden percelen illegaal in gebruik genomen gemeentegrond, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. “Deze percelen zijn gebruikt om akkers, weidegrond, tuinen of de parkeerplaats te vergroten. Stukken berm langs de weg, die feitelijk van de gemeente zijn, maar in de praktijk gebruikt worden door inwoners. Die situaties zijn we aan het herstellen.”

Uitrijden mest

“Het gaat soms om grote stukken. We zien onder andere dat stukken gemeentelijke grond bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland zijn opgegeven als meters voor het uitrijden van mest. Of dat gemeentegrond meetelt in het grondareaal voor agrarische subsidies.”

Geen heksenjacht

De gemeente is al ruim twee jaar bezig om met het terugvorderen van deze stukken grond. “Het terugvorderen hoeft geen heksenjacht te zijn. We gaan eerst in overleg met de gebruikers en in de meeste gevallen verloopt dat gewoon goed. Zo niet, dan moeten we tot handhaving overgaan.”
Anders is het wanneer een inwoner zich bij de gemeente meldt met de vraag of hij een stukje gemeentelijke grond mag gebruiken. “In dat geval wordt dat overlegd. Maar heeft een inwoner de grond ongevraagd al in gebruik genomen, dan gaan we dat niet belonen.”

Honderden percelen

De gemeente heeft een groslijst van circa twaalfhonderd percelen. “We geven nu eerst prioriteit aan situaties waarop op korte termijn actie moet worden ondernomen. Bijvoorbeeld vanwege ingeplande werkzaamheden door de gemeente of een nutsbedrijf of omdat er een aankoopverzoek snippergroen binnen is gekomen, of als er binnenkort sprake kan zijn van verjaring van de situatie.”

Herinrichten grond

De teruggevorderde grond wil de gemeente meteen herinrichten. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om daar drie achtereenvolgende jaren lang 45.000 euro voor beschikbaar te stellen, te beginnen met 2023. “Het geld is alleen voor de inrichting van de percelen. Bomen, hekjes, struiken, paaltjes, stenen, alles om de grens zoals die kadastraal is vastgelegd, ook weer duidelijk te maken. Zodat duidelijk is dat dit gemeentegrond is, en we niet na een half jaar weer moeten handhaven.”
Het inrichten gaat ook om een stukje natuurbeleid, aldus Van Essen. “De afgelopen jaren zijn veel houtwallen verdwenen en die willen we weer herstellen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.