Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Onderzoek wijst uit: Drugsgebruik onder Oldenzaalse jongeren valt mee

28032023 Vergadering drugsonderzoek Oldenzaal Patrick Welman
Patrick Welman over het drugsonderzoek in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De resultaten van het onderzoek naar drugsgebruik onder Oldenzaalse jongeren (tot 18 jaar) zijn vergelijkbaar met die uit de rest van Twente; er wordt met name cannabis gebruikt. Wanneer jongvolwassenen (tussen 18 en 27 jaar oud) drugs gebruiken is dat vooral cocaïne, xtc of soms ook cannabis of 3-MMC. ‘De resultaten zijn niet uitzonderlijk, maar verdienen wel aandacht’, volgens de gemeente Oldenzaal.


“We kregen signalen uit onze stad over excessief drugsgebruik onder jongeren. Oldenzaal werd zelfs ‘de drugshoofdstad van Twente’ genoemd. Men begint het bijna normaal te vinden en daar maak ik me ernstig zorgen over”, aldus burgemeester Patrick Welman, die instemming van de raad vond om onderzoek te doen. “Bovendien gaat elke euro die wordt uitgegeven aan drugs naar het crimineel milieu en dat is een ondermijning van onze samenleving”, aldus Welman.

Burgemeester Patrick Welman: “Er was nauwelijks inzicht in het drugsgebruik in Oldenzaal”

Voor het onderzoek schakelde de gemeente het Trimbos-instituut in, dat hiervoor professionals, ouders en jongeren benaderde. Daarnaast werd een rioolwateronderzoek gehouden om inzicht te krijgen in het aantal specifiek gebruikte drugs, met als doel een objectief beeld te krijgen. “Vóór dit onderzoek waren er wel geluiden, maar nauwelijks inzicht in het drugsgebruik in Oldenzaal. Dat hebben we nu wel gekregen”, stelt burgemeester Patrick Welman vast.

Experimenteren

Volgens Welman is het drugsgebruik een ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid die we graag met alle betrokken partijen willen bespreken.’ Uit het onderzoek is gebleken dat verschillende factoren het drugsgebruik bevorderen; de makkelijke verkrijgbaarheid, de lage prijzen van drugs ten opzichte van alcohol, groepsdruk of de behoefte om te willen experimenteren. Bovendien is het alcoholgebruik onder Twentse jongeren hoger in vergelijking met de rest van Nederland. Dit zou drempelverlagend kunnen werken.

Zes soorten drugs

Het wateronderzoeksinstituut KWR nam in november 2022 een week lang iedere dag een monster uit de Oldenzaalse waterzuiveringsinstallatie, die een verzorgingsgebied van rond de 44.000 mensen heeft. Het onderzoek richtte zich daarbij op zes soorten drugs; amfetamine (speed), MDMA (ecstasy), methamfetamine (crystal math), 3-MMC/4-MMC, cocaïne en cannabis. De resultaten laten zien dat het gebruik van de gemeten drugs in Oldenzaal beperkt is. Oldenzaal is de eerste gemeente in de regio die dit onderzoek heeft laten uitvoeren, daardoor is er hiervoor geen Twents vergelijkingsmateriaal.

Gemeente Oldenzaal: ‘Er ligt een gedeelde opgave om drugsgebruik te voorkomen of verantwoord plaats te laten vinden’

Bepaalde zorgen die werden geuit over het gebruik van zowel cannabis en 3-MMC door jongeren in de gemeente Oldenzaal worden hierbij dan ook niet bevestigd. Wat betreft cocaïne en ecstasy zijn de metingen zelfs lager of vergelijkbaar met de resultaten van onderzoeken die in andere Nederlandse gemeenten zijn gehouden. Volgens de gemeente ‘ligt er een gedeelde opgave om te zorgen dat drugsgebruik onder jongeren wordt voorkomen of verantwoord plaatsvindt onder jongvolwassenen.’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.