Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Opnieuw Twentse bedden onderweg naar Oekraïne

23032023 Dinkelland Denekamp Inladen vrachtwagen Oekraïne20 20kopie
Vrijwilligers naast vrachtwagenchauffeur
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - “Mensen die niks hebben kunnen alles gebruiken”, zegt Meinte Hoekstra, bestuurder van de Stichting Oost-Europa Dinkelland. Vanaf het uitbreken van de oorlog zamelen Denekampers spullen in voor Oekraïners die geraakt zijn door de oorlog. Voor de negende keer rijdt er een vrachtwagen naar Kyiv gevuld met opmerkelijke spullen.

“Het zijn vooral eerste levensmiddelen die mensen kunnen gebruiken, maar ook bedden en matrassen”, zegt Jan Molenaar die voorzitter van de stichting is. Zelf een bad wordt de vrachtwagen ingeladen. Dit is een speciaal bad bedoeld voor mensen met brandwonden.

Matrassen

Vanuit heel Nederland komen mensen spullen brengen naar de loods in Denekamp. “Er kwam ook een organisatie vanuit Amsterdam. Zij brachten speelgoed en boeken voor kinderen.” Deze spullen worden uitgedeeld in omliggende dorpen van Kyiv.
“De matrassen zijn allemaal al vergeven. Dat is het eerste wat mensen verliezen als hun huis geraakt is door een raket. Zij slapen dan bij vrienden maar hebben vaak geen bed”, aldus Molenaar. De matrassen en bedden worden ingeladen door een tiental fanatieke vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de stichting.

“We krijgen foto’s en video’s toegestuurd van mensen die onze spullen hebben ontvangen. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s van kinderen die op een gedoneerde matras zitten in een kapot geschoten huis”, zegt Hoekstra geëmotioneerd.

Glimlach

Doordat de vrijwilligers goede connecties hebben in Oekraïne kunnen zij de benodigde spullen goed afstemmen en weten zij bij wie deze terecht komen. Molenaar: “De mensen hebben nog steeds spullen nodig dus kijk thuis of je spullen kunt missen, dan zorgen wij dat deze goed terecht komen.”

De vrachtwagenchauffeur die de spullen wegbrengt naar Oekraïne komt zelf uit de zwaar geraakte stad Cherson. Met een glimlach op zijn gezicht en Oekraïense muziek vertrekt hij vanuit Denekamp naar de Oekraïne waar hij maandag hoopt aan te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.