Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal ontvangt 1,3 miljoen euro van het Rijk voor plannen in binnenstad

Binnenstad project
Oldenzaal ontvangt 1,3 miljoen euro van het Rijk voor plannen in binnenstad
Beeld: Twente FM

Het Rijk heeft woensdag bekendgemaakt een subsidie van maximaal 1,3 miljoen euro aan Oldenzaal te verstrekken.
De subsidie komt uit het programma Impulsaanpak Winkelgebieden. Het is bedoeld voor de herontwikkeling van de voormalig postkantoorlocatie, het voormalige Topsportpand, de voormalige winkelpassage Vijfhoek-Deurningerstraat, meerdere sociale huurwoningen aan de Langestraat en omliggend gebied. Het gebied vormen we om tot een toekomstbestendig woongebied en aantrekkelijke entree naar het winkelgebied. De gemeente Oldenzaal zet in op een compacter winkelgebied in de binnenstad.

“Met de sloop van de winkelpassage Vijfhoek-Deurningerstraat, de sloop van het voormalige
postkantoor en de aankoop van het voormalige Topsportpand (Deurningerstraat 39) hebben we de
afgelopen jaren al goede stappen naar een compacter winkelgebied gezet. De subsidie van
€ 1,3 miljoen van het Rijk is een mooie stimulans om dit gebied versneld om te vormen tot een
aantrekkelijk woon- en aanloopgebied”, aldus wethouder Evelien Zinkweg op Twente FM.


Wat zijn de plannen?
In het zuidwesten van de binnenstad wordt de Nieuwe Post gerealiseerd op de voormalige postkantoorlocatie. Hier komen meerdere woningen, een maatschappelijke voorziening en een commerciële ruimte. Met de herontwikkeling op de locatie van de voormalige winkelpassage Deurningerstraat-Vijfhoek wordt het historische stratenpatroon hersteld. Ook ontstaat zo een nieuwe verbinding met het winkelgebied in de binnenstad. Boven de openbare onderdoorgang tussen Deurningerstraat en Langestraat komen enkele appartementen.

Het Singelpark wordt straks niet meer onderbroken door het voormalige Topsportpand, maar heeft een open karakter met mooie zichtlijnen en meer ruimte voor groen, water en cultuurhistorie. De Deurningerstraat wordt een groene woonstraat en entree naar het winkelgebied. Dat geldt ook voor de Langestraat en de Hofstraat. Daarnaast zijn WBO en gemeente Oldenzaal van plan om de locatie van de huurwoningen aan de Langestraat 12 34 te herontwikkelen.

Vervolg stap
De volgende stap na toekenning van de subsidie is om de plannen verder uit te werken. Daarvoor gaat de gemeente ook in gesprek met vastgoedeigenaren, bewoners, omwonenden en ondernemers. Voor de daadwerkelijke toekenning van de subsidie aan Oldenzaal moet binnen één jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend zijn. Ook moeten de projecten binnen maximaal zeven jaar gerealiseerd zijn.

In 2023 gaan de gemeente Oldenzaal, WBO Wonen en HMO onderling overeenkomsten aan om de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken. Vervolgens willen we snel starten met de uitvoering van de projecten in het zuidwesten van de binnenstad.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.