Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal vormt lokale coalitie Kansrijke Start

Oldenzaal gemeentehuis stadhuis
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Léon de Man

OLDENZAAL - Oldenzaal wil de gezondheidsverschillen verminderen die vaak al in de eerste 1000 dagen van een kind ontstaan.


Om dit te bereiken, installeert Oldenzaal samen met lokale partners uit het medisch- en sociaal domein woensdag een lokale coalitie. Deze lokale coalitie werkt samen om de eerste 1000 dagen van alle kinderen een kansrijke start te laten zijn. De aanpak bestaat uit vier acties: het opzetten van een lokale coalitie, implementatie van Nu niet zwanger, doorontwikkeling van Prenataal Huisbezoek en cultuur sensitief ouderschap.

Eerste actie; opzetten lokale coalitie
In Oldenzaal is er al een lokaal netwerk van partners die bij elkaar komen; verschillende professionals die elkaar kennen en weten welke verantwoordelijkheid en expertise ze hebben. Dit netwerk is benoemd tot lokale coalitie. Hierdoor wordt er zoveel mogelijk voortgebouwd op bestaande lokale netwerken en organisaties die al contact hebben met elkaar en de kwetsbare gezinnen. De gemeente faciliteert en denkt mee om gezamenlijke afspraken te maken.

Eerder signaleren en juiste hulp bieden
De focus van de lokale coalitie ligt op een optimale samenwerking tussen het medische en sociale domein. Samen maken ze gezamenlijke afspraken over een goede ketenaanpak rondom de eerste 1000 dagen van kinderen en hun inzet bij kwetsbare gezinnen. Het doel is om problemen en risico's eerder te signaleren, meer aanstaande ouders in een kwetsbare situatie eerder de juiste hulp op het juiste moment te bieden en professionals uit de geboortezorg meer te laten samenwerken met de jeugdgezondheidszorg, gemeente en welzijnspartners.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.