Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

KIJK TERUG: Terugloop vrijwilligers Dierenambulance Twente heeft dramatische gevolgen

03032023 Oldenzaal Dierenambulance Twente
Lucas en Alphons brengen een hond veilig terug naar het baasje
Beeld: Twente FM

TWENTE - Noodgedwongen rijden de vrijwilligers van de dierenambulance Twente alleen. Uit veiligheidsoverwegingen moeten dit twee vrijwilligers zijn, maar door een tekort hieraan is dit niet haalbaar. Om dieren in nood te kunnen helpen heeft de dierenambulance een uitzonderingspositie gekregen van de Dierenbescherming. Probleem

“Ik voel mij niet altijd veilig. Het komt voor dat mensen niet goed gezind zijn of dat een dier je aanvalt, dan sta je er alleen voor. Het is een groot buitengebied waar weinig mensen wonen, daarom is ’s avonds actie ondernemen niet altijd leuk”, zegt Alphons Lansink, vrijwilliger bij de Dierenambulance.

“En het is lastig om een groot dier in je eentje in de ambulance te tillen”, vult Lucas Wevers aan, die al 22 jaar vrijwilliger is. De heren staan wekelijks zo’n anderhalve dag, zowel overdag als ’s nachts, klaar voor bewoners en dieren in de gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal.

Dit doen zij beide met veel plezier. “Ik ben een grote dierenvriend en dan doe je dit gewoon”, zegt Lucas lachend, die ook coördinator is van dierenambulance.

Er zijn momenteel nog maar vijf dierenvrienden actief voor de ambulance. Om hen te ontlasten en de drukte die eraan zit te komen aan te kunnen zijn zij fanatiek opzoek naar nieuwe vrijwilligers. “Voor corona waren wij met zo’n twintig tot dertig vrijwilligers”, stelt Alphons teleurgesteld over de forse afname.


Het voorjaar is een drukke periode, omdat de natuur dan veel actiever is. Ze worden opgeroepen voor jonge vogels die uit hun nest vallen. Maar ook voor katten en honden die door de vrijkomende geuren actiever zijn en hierdoor in de problemen komen. De vrijwilligers maken zich hier zorgen over.

“Als we geen vrijwilligers vinden dan blijft de ambulance stilstaan. Mensen kunnen ons dan niet zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken. Dit kan tot onwenselijke situaties leiden. Gaat het om bijvoorbeeld een zwaargewonde hond dan moeten mensen zelf deze hond vervoeren of helpen. De juiste hulp komt dan later”, volgens de bevlogen vrijwilligers.

“Dit is wel een probleem. Het is niet zo dat we stil staan met de ambulances, maar we kunnen in heel Nederland nieuwe vrijwilligers goed gebruiken”, zegt Niels Kalkman, woordvoerder van Dierenbescherming Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.