"We zijn erg aangedaan", zegt voorzitter Edwin Bijmholt voor de loods in Losser waar de praalwagen weer binnen staat. Daar blijft de wagen dit jaar ook. "De optochten vandaag en morgen hebben we afgezegd. We zijn flink geschrokken door het incident en de lol is er voor ons nu wel af."
Het ongeluk gebeurde gisteren tijdens de Grote Twentse Carnavalsoptocht. Ook De Hoalthakkers reden in de optocht mee, met een wagen waarmee ze een dag eerder in Losser nog de eerste prijs wonnen. "Driekwart van de route verliep vlekkeloos, maar in de laatste vijfhonderd meter gaat het mis."
De kop van een pop breekt af en valt in het publiek dat langs de route staat. Een 39-jarige vrouw krijgt het gevaarte bovenop zich. "Het gaat goed met mij", reageerde de vrouw op Facebook. "Tuurlijk heb ik wel pijntjes, maar ja, dat gaat wel over."
De vereniging is opgelucht door het nieuws. "We gaan het dubbel en dwars goedmaken met mevrouw", verzekert Bijmholt. De Hoalthakkers nemen vandaag nog contact met haar op en willen haar verrassen. "We gaan haar sowieso wat aanbieden." De optochtcommissie en burgemeester Patrick Welman zochten het slachtoffer eerder vandaag ook al op.
Bijmholt is er van overtuigd dat ze de wagen weer hadden kunnen repareren om ook vandaag en morgen aan optochten mee te doen. Maar dat vindt de vereniging zelf ongepast en de feestsfeer onder de leden is ook als sneeuw voor de zon verdwenen.
De bestuurder van de praalwagen (hij wil niet bij naam genoemd worden) vindt het vreselijk wat er is gebeurd. "Het had natuurlijk veel erger kunnen aflopen", realiseert hij zich. Hij is na het ongeluk aangehouden en vastgezet. Dat komt omdat de politie het incident als een verkeersongeval beschouwt en op die manier onderzoekt.
De aanhouding is in zo'n onderzoek protocol, maar volgens hem had het wel wat minder gekund. "Ik heb gisteren anderhalf uur in de cel gezeten." Uiteindelijk mocht hij gisteravond weer naar huis en vandaag hoorde hij aan het begin van de middag dat de zaak geseponeerd is.
De politie laat in een reactie weten: "Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om een technisch mankement aan de wagen. En er is geen sprake van zwaar lichamelijk letsel. Daarom is de zaak in overleg met de officier van justitie geseponeerd."
Hoe het kon gebeuren is de heren nog steeds een raadsel. "Zaterdag was er wind en regen tijdens de optocht. Misschien dat het papier-maché door de regen wat zwaarder is geworden en daardoor de kop van de pop is afgebroken", probeert de bestuurder naar een oorzaak te zoeken.
Boze blikken
Controles aan de wagen zijn er volop geweest. "Tijdens de bouw komt de organisatie een aantal keer voor controle", vertelt Bijmholt. Ook op de dag zelf volgt er nog een controle, maar daar zijn geen gebreken bij aan het licht gekomen. "Ook tijdens de optocht houden we alles in de gaten", verzekert de bestuurder. "Toen ik die kop zag vallen, heb ik direct op de rem getrapt en stond alles direct stil."
Een wagenbegeleider van de vereniging blijft bij de vrouw, maar van de organisatie moet de praalwagen op een gegeven moment toch doorrijden. "Ik schaamde me kapot dat we verder moesten", zegt de bestuurder. Hij kreeg boze blikken van de mensen langs de route. "Ik kon wel door de grond zakken. Je voelt je echt machteloos."
De Hoalthakkers gaan binnenkort met de optochtcommissie in klein comité om tafel, om lering te trekken uit het incident. "Alles wordt dan goed onder de loep genomen. We willen niet dat zoiets weer gebeurt. Carnaval moet tenslotte een mooi feest zonder ongelukken zijn."
(Artikel door samenwerking met mediapartner RTV Oost)