Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Gedeputeerde De Witte over vertrek: 'Mijn zoon zei: Papa, je bent er nooit'

20222504 Roy de Witte Leefbaarheid
Roy de Witte over leefbaarheid platteland
Beeld: Twente FM

'Pap, je bent er nooit'Wantrouwen

Na de verkiezingen van volgende maand draagt Roy de Witte (CDA) als gedeputeerde van Overijssel het stokje over aan zijn opvolger om, in elk geval voorlopig, uit de politiek te stappen. "Dit werk is topsport en het was niet meer in balans met mijn privéleven", zegt De Witte over het stoppen.
De Witte kondigde zijn vertrek als bestuurder afgelopen najaar al aan. "Ik moest kiezen tussen twee dingen: dit werk als gedeputeerde of een jong gezin met vier kinderen. Het is niet in balans te brengen", vertelde de gedeputeerde in oktober op Twente FM. "Ik heb gemerkt dat, als ik op deze manier door ga, ik ongelukken organiseer. Of thuis, of in de politiek."

Hij noemt het werk 'topsport'. "Je bent bijna geen avond thuis, het gaat 24/7 door. Dan moet je ook die 110 procent geven. Het is voor mij nu all-in of all-out en daarom heb ik de keuze moeten, maar vooral ook mógen maken. Het was een van de makkelijkste besluiten om niet beschikbaar te zijn voor de volgende periode."

Een opmerking van zijn oudste zoon gaf de doorslag. "Hij zei: 'Papa, je bent er eigenlijk nooit'. Dan kun je in politiek veel gedaan hebben en de mooiste debatten hebben gehad, maar als iemand dat zegt, dan raakt je dat in je hart. Toen was voor mij de keuze gemaakt. Ik wil niet dat ze later tegen me zeggen: 'Pap, je hebt veel gedaan voor anderen, maar voor ons was je er niet'."

Dat de politiek in Overijssel verhardt, is volgens De Witte geen reden geweest om te stoppen. "Ik moet wel zeggen dat ik moet wennen aan die verharding, want ik ga altijd uit van het goede in de mensen. De verharding betekent gewoon dat je nog harder moet werken." Het wantrouwen richting de overheid is groot, ziet De Witte. "Er zijn landelijk een aantal dingen misgegaan. Als provincie doen we ook niet altijd de dingen goed. Maar de meningen zijn soms hard: je bent voor of je bent tegen. Het stille midden lijkt er niet meer zitten. Je moet er hard voor werken om die consensus te vinden."

De Witte verwacht na de verkiezingen en de coalitieonderhandelingen nog enkele maanden gedeputeerde te zijn, om vervolgens het stokje over te dragen. "Ik vind het van belang dat de overdracht goed is", zegt De Witte. Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet. Ook over een eventuele politieke comeback in de toekomst is hij nog in het ongewisse.

De komende Provinciale Statenverkiezingen worden wel spannend, erkent hij. Het CDA heeft hevige concurrentie van de Boer Burger Beweging (BBB). "Maar als CDA Overijssel hebben we opnieuw een goed verhaal", vindt De Witte.

(Artikel kwam tot stand door samenwerking met mediapartner)
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.