Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Column: De ergste nachtmerrie. Geef Giro555

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

HET GELUID VAN BOUWIEN


De ergste nachtmerrie. Geef Giro555
Het is je ergste nachtmerrie. Een aardbeving zoals in Turkije en Syrie. Voor duizenden en duizenden inwoners van de getroffen gebieden in Turkije en Syrie is de ergste nachtmerrie bewaarheid.

Onvoorstelbaar schrijnend.
Op NPO1 was op Valentijnsdag de documentaire Oranje helmen in Turkije te zien. Ik heb gekeken, deze documentaire raakt genadeloos je ziel.

Documentairemaker Geertjan Lassche neemt je mee met het Nederlandse reddingwerkersteam dat vorige week afreisde naar Turkije in de hoop overlevenden onder het puin vandaan te halen. Dat doet hij samen met zijn cameraman zo goed en integer. Je voelt de wanhoop, de pijn in je hart ;wanneer radeloze en wanhopige burgers hun dode familieleden onder het puin vinden. Levende familieleden horen kloppen, meters diep onder het beton en beseffen dat niemand ze kan bereiken om hen te redden. Wat een ongelooflijke nachtmerrie. Wat is de hulp vanuit de hele wereld noodzakelijk. Het Nederlandse team heeft 12 mensenlevens en een hond gered. 1 klein dapper team uit Nederland was van onschatbare waarde. Tegelijkertijd voel je ook de strijd die zij tegemoet gaan tegen de tijd dat ze echt gaan beseffen dat ze keuzes hebben moeten maken die niet anders konden maar zo pijnlijk zijn. Een keuze van leven en dood.

En nu, hoe moet het verder? Al die jonge kinderen die plots in hun slaap zijn verrast en nu helemaal alleen staan op de wereld? Complete families die weggevaagd zijn, al blijven ze bij die ene achterblijver in het hart voortbestaan. Al die mensen die in de bittere kou geen onderdak meer hebben en zich moeten warmen aan een vuurtje van houtskool. Al die getroffen burgers in Syrie die er helemaal alleen voor staan en overgeleverd zijn aan een regiem wat hen links laat liggen.

Ook al is het niet meer dan een euro omdat je portemonnee het niet toelaat, geef alsjeblieft aan Giro555. Het is zo hartverscheurend nodig. Het is hartverscheurend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.