Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Minder vooraf bestrijden processierups

Eikenprocessierups20in20boom
Eikenprocessierupsennest.
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal gaat de eikenprocessierups minder vooraf bestrijden. Uit de evaluatie van het bestrijdingsprogramma eikenprocessierups blijkt dat de rupsoverlast vorig jaar veel is verminderd.


De overlast van de eikenprocessaierups viel vorig jaar mee, stelt de gemeente. 'Het lijkt erop dat het gemeentelijk bestrijdingsprogramma zijn vruchten begint af te werpen.'

Ook in 2023 blijft de gemeente aandacht houden voor het bestrijden van de eikenprocessierups. Dit jaar ligt de nadruk op het vergroten van biodiversiteit en minder op het vooraf bestrijden van de eikenprocessierups.

Veel minder meldingen

Uit de evaluatie van het bestrijdingsprogramma eikenprocessierups blijkt dat de rupsoverlast vorig jaar veel is verminderd. Het aantal meldingen daalde in 2022 zelfs met 85 procent vergeleken met piekjaar 2020.
Ook heeft de gemeente veel minder geld uitgegeven aan de bestrijding zelf.

Bestrijdingswijze in 2023

In 2023 gebruikt de gemeente grofweg hetzelfde plan van aanpak als vorig jaar. Dit houdt in dat ze in gebieden met de hoogste prioriteit de rupsen weer bestrijdt met nematoden. Deze microscopisch kleine wormpjes worden rond april over de boomkroon gespoten, waarna ze zorgen voor een infectie bij de processierups en deze vroeg doodgaat. Op andere locaties worden ook weer rupsennesten weggezogen.
Wel stopt de gemeente met het gebruik van het bestrijdingsmiddel Xentari, omdat in de tussentijd meer controle lijkt te zijn op de eikenprocessierupsplaag.
Net als vorige jaren wordt op de Oldenzaalse industrieterreinen en in het buitengebied niet bestreden.
De gemeente kan niet overal bestrijden, daarom kunnen in 2023 particuliere instanties in drukbezochte gebieden weer op eigen kosten meedoen aan de bestrijding met nematoden via de gemeente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.