In eerste instantie was de bedoeling een kinderburgemeester aan te stellen, in een soort van ceremoniële functie. “Maar wilden we kinderen echt een stem geven, dan moesten we ook een kinderraad in stellen”, vertelt wethouder Marian Oosterbroek.
Alle dorpen vertegenwoordigd
De gemeente zocht contact met de basisscholen. “We willen dit samen met het onderwijs doen. Met alle basisscholen zijn gesprekken geweest, en iedereen was positief.” Alle scholen doen mee en dat betekent dat, tot tevredenheid van de wethouder, alle dorpen vertegenwoordigd zijn.
In september 2023 worden er echte verkiezingen gehouden voor de kinderburgemeester en de raadsleden. Op elke school kiezen de leerlingen uit de groepen 7 en 8 hun vertegenwoordiger binnen de kinderraad.
Geldende stem
De kinderraad heeft niet overal een stem in. “In overleg met de scholen wordt van tevoren afgestemd waarover de kinderraad mag beslissen. Waar is z’n stem richtinggevend, waar adviserend. Het moet duidelijk zijn waar de kinderen daadwerkelijk iets over te zeggen hebben. Als we dat met elkaar bepaald hebben, is op die gebieden hun stem 100 procent geldend”, benadrukt de wethouder.
“Het is educatief, kinderen leren zo meedenken met wat ze in onze gemeente willen en komen op die manier ook al vroeg met democratie in aanraking. We zijn heel enthousiast om hiermee aan de slag te gaan.”
De kinderburgemeester heeft nog een extra rol. Hij of zij is de ambassadeur van de kinderen in de gemeente Losser en mag ook met het college mee bij speciale gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij het ontvangen van Sinterklaas.