Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal verlengt opvang Oekraïners in gemeente

Oldenzaal Sint Plechelmus basiliek
oldenzaal_Sint_Plechelmus_basiliek
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Het college van de gemeente Oldenzaal stelt de raad voor om de opvang van Oekraïners in de gemeente te verlengen. Ook wil het college een aantal aanpassingen laten uitvoeren in het schoolgebouw waar de vluchtelingen gehuisvest zijn. Voor die aanpassingen is 164.000 euro nodig.


Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat de eerste Oekraïense vluchtelingen zijn opgevangen in het schoolgebouw aan de Bentheimerstraat 15. Niemand weet hoelang de oorlog nog duurt, maar de verwachting is dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat naar Nederland komt blijft toenemen.
Het college vindt het van belang dat bestaande opvangplekken openblijven en uitgebreid worden waar dat mogelijk is.

Verlengen opvang

Het college van B&W is dan ook van plan om de Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO) te verlengen in eerste instantie met een jaar en indien nodig met een tweede jaar, zodat de huidige- en eventuele nieuwe bewoners langer een veilig onderdak geboden kan worden.
De opvang blijft ingericht voor 60 personen. Op dit moment worden 51 mensen opgevangen.

Aanpassingen schoolgebouw

Om deze opvanglocatie voor langere tijd geschikt te maken, is een aantal aanpassingen aan het gebouw nodig. De opvanglocatie aan de Bentheimerstraat is gerealiseerd in een voormalig schoolgebouw, waarin de klaslokalen provisorisch zijn gesplitst met houten schotten die niet reiken tot het plafond.

Vanaf het begin is de opvang op de locatie grotendeels goed en harmonieus verlopen, maar de spanningen, gepaard gaande met het vluchten, de steeds veranderende situatie in het land van herkomst, nieuws van achtergebleven familieleden en dergelijke, maakt dat mensen steeds meer behoefte krijgen aan privacy en veiligheid.
Met de huidige provisorische voorzieningen kan dit momenteel niet geboden worden, stelt het college.

Wanden in klaslokalen

Aanpassingen zijn nieuwe wanden die de klaslokalen splitsen, zodat er twee twee kamers per lokaal worden gerealiseerd, beter brandwerend en geluidsisolerend. Elke kamer wordt voorzien van een verlaagd systeemplafond met per kamer te bedienen verlichting, en niet per klaslokaal zoals nu het geval is.

Verblijfsruimte jeugd

De jeugd heeft momenteel niet echt een geschikte ruimte om te verblijven in het gebouw en te kunnen ontspannen. Hiervoor wordt ruimte gecreëerd in het voormalige materiaalhok van de gymzaal. Elke kamer krijgt een kast.

Overkapping fietsenstalling

Er komt een overkapte fietsenstalling. Er is een fietsenstalling aanwezig, maar vanwege het feit dat deze deels ook voor de opslag van andere spullen noodzakelijk is, is er te weinig ruimte voor het goed stallen van de fietsen. Dit is voor veel vluchtelingen wel het voornaamste vervoermiddel. Ook het brandmeldsysteem wordt aangepast.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.