TWENTE- “Als je water niet langer vasthoudt hebben we in de zomer een groot probleem”, zegt Michael Sijbom, directeur Landschap Overijssel. Samen met diverse natuurorganisaties doet hij de oproep om water langer vast te houden.
Veel stuwen zakken in februari, zodat het water weg kan en de grond minder nat is voor de agrarische sector. Dit is nodig zodat agrariërs met hun landbouwmachines mest kunnen uitrijden. De natuurorganisaties Landschap Overijssel, Natuur & Milieu, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zien dit graag anders.
“Het nadeel hiervan is dat boeren pas later hun mest kunnen uitrijden en dat heeft effect op de bedrijfsvoering en inkomsten.” Sijbom wil dat de samenleving de agrarische sector beloont wanneer zij het water langer vasthoudt.
“In Nederland zijn we kampioen in afvoeren van water. We moeten met z’n allen accepteren dat we dit anders moeten indelen. Alle sloten, beken en rivieren zijn zo gemaakt dat water zo snel mogelijk weg kan.”
“Rondom Enschede staan de beken nog te laag", zegt Michael Sijbom
Door klimaatverandering zullen de zomers droger worden en de winters natter, benoemt Sijbom. Dit heeft volgens hem veel negatieve effecten op de natuur, gewassen en mens. “Het duurt niet lang meer of mensen gaan hier ook de gevolgen van merken.”
De grondwaterstand is in Ootmarsum en Enschede onder het landelijk gemiddelde. “Rondom Enschede staan de beken nog te laag. In de zomer krijgen natuur en gewassen het hierdoor nog slechter. Dit heeft een negatief effect op vissen, salamanders en planten.”
Hij ziet daarom het liefst dat beken de ruimte krijgen om over te lopen. Hij noemt als voorbeeld de Molenbeek in Ootmarsum. “Dit is eigenlijk wat je wil.” Niet alleen het watersysteem moet anders volgens Sijbom. Hij roept bewoners op om zuiniger met water om te gaan. “Vang water op met een ton, en behoudt water in je tuin door tegels te verwijderen.”