Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Buurtbewoners woest over komst afvalverwerking Denekamp

DENEKAMP- Buurtbewoners eisten vandaag voor de Raad van State dat de Werktuig en Bouwdienst Denekamp niet uitbreidt met een nieuwe afvalinzameling. Ze zijn bang voor overlast en vinden de bedrijfslocatie aan de Brandlichterweg in het buitengebied niet geschikt. Een woordvoerster van de gemeente Dinkelland zegt dat de afvalinzameling wél nodig is voor inwoners van Denekamp, omdat ze nu zijn aangewezen op een afvalstort in Tilligte.


Een van de buurtbewoners noemt dit een vals argument. De gemeente Dinkelland heeft namelijk zelf zijn afvalinzameling op een bedrijventerrein in Denekamp verkocht en beslist dat men maar naar Tilligte moet voor het storten van afval.
Bewonerswoordvoerder Marcel Middelkamp vindt dat een vreemde gang van zaken. "Een afvalinzamelaar hoort juist thuis op een bedrijventerrein en niet in het buitengebied."

Bezwaren

Naast angst voor overlast vrezen de buurtbewoners ook gevaarlijke situaties voor fietsers op de smalle Brandlichterweg en aantasting van beschermde natuur. Maar de gemeentewoordvoerster verwerpt hun bezwaar. "Er zijn geen specifieke voorzieningen nodig voor het fietsverkeer", zegt ze.
De weg is volgens de gemeente breed genoeg. En over aantasting van natuur kunnen de buurtbewoners niet klagen, want daarvoor wonen ze op te grote afstand.
Uit onderzoek is volgens de gemeente en het bedrijf duidelijk geworden dat de leefomgeving niet zwaar wordt aangetast. De afvalinzameling bij het loonwerkersbedrijf is intussen al sinds 2021 in werking. "Dat is illegaal", zegt Marcel Middelkamp.
"Ze werken zonder goedgekeurd bestemmingsplan en zonder omgevingsvergunning." En volgens hem heeft het bedrijf ook nog een natuurvergunning nodig, omdat op krap een kilometer afstand een beschermd natuurgebied ligt.

Europese zaak

Middelkamp wil dat de Raad van State ook advies vraagt aan het Europese Hof van Justitie. Hij vindt dat burgers teveel worden beperkt bij het opkomen voor de beschermde natuur. Dat is volgens hem in strijd met een Europees verdrag. Burgers kunnen nu niet bezwaar maken tegen aantasting van natuurgebieden.
Dat is alleen mogelijk voor milieuorganisaties en burgers die op korte afstand van natuurgebieden wonen. Wie verder weg woont, staat volgens Middelkamp onterecht buitenspel.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.