WIERDEN - De nieuwe politieke beweging Alliantie Overijssel presenteerde zich zaterdag 4 februari in het Ontmoetingscentrum in Wierden.
“We zijn een burgerbeweging van onderop met leden die zich betrokken voelen bij onze hele provincie: van Ommen tot Oldenzaal, van Hardenberg tot Haaksbergen, van Tuk tot Tubbergen”, vertelde Marinus den Hartogh lijsttrekker voor Alliantie Overijsse en zelf afkomstig uit Wierden. "Alliantie is een nieuwe beweging voor en door burgers uit het brede politieke midden van de samenleving, uitgaand van het gemeenschapsdenken. Deze burgers leggen zich niet langer neer bij verkeerd beleid en willen vanuit de inhoud weer grip op hun toekomst en omgeving."
Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Alliantie doet mee in Overijssel, in Drenthe en Noord-Brabant. De kandidaten van Alliantie Overijssel hebben zorgen over de staat van het land en zijn geïnspireerd door ‘Een nieuw sociaal contract’ van onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.
Speerpunten zijn een nieuwe bestuurscultuur, stoppen van het huidige stikstofbeleid en bestaanszekerheid. “Neem nu het absurde stikstofbeleid van de kabinetten-Rutte: boeren die zich aan de wet hebben gehouden zitten toch zonder vergunning en provincie Overijssel legde hen zelfs een last onder dwangsom op.”
Als aardwetenschapper, melkveehouderszoon en co-auteur van het boek ‘Stikstof: van technocratische tunnelvisie naar realistisch rentmeesterschap’ weet lijsttrekker Den Hartogh hoe het stikstofbeleid de samenleving in Overijssel en Nederland dreigt te verlammen, de rechtszekerheid bedreigt én hoe, volgens hem, het natuurbeleid beter kan en moet. "Hetzelfde geldt voor de nieuwe pensioenwet. Die legt grote risico’s bij de hardwerkende werknemer, terwijl de financiële instellingen er beter van worden. Lobbyisten uit de financiële sector hadden meer invloed op de inhoud van deze concept-wet dan gekozen volksvertegenwoordigers. Alliantie staat voor een waardevast en gegarandeerd pensioen."