Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Column : Politiek en samenwerken, gaat dat wel samen?

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

Column Het Geluid Van Bouwien Politiek en samenwerken, gaat dat wel samen?


De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn in aantocht. De campagnestrijd is losgebarsten. Nog meer lijkt het in de campagne voor de Provinciale Staten te gaan om de Eerste Kamer verkiezingen. Deze laatste vinden plaats op 30 mei. De nieuw gekozen statenleden mogen dan hun stem uitbrengen voor de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer voert geen campagne in de aanloop naar haar verkiezingen. Wordt gesteld. De praktijk laat wat anders zien. Natuurlijk voeren partijen indirect wel campagne. Middels de aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen. Het is immers vrij voorspelbaar dat partijen uit de Provinciale Staten straks hun stem gaan uitbrengen voor hun eigen partij in de Eerste Kamer.

Dat de leden van de Eerste Kamer steeds meer in de picture staan is de afgelopen jaren wel gebleken. Al menig wetvoorstel is er vanuit deze Kamer geblokkeerd door tegen te stemmen waar er vanuit de Tweede Kamer een meerderheid was voor het voorstel. Te denken aan bijvoorbeeld de verlenging van de tijdelijke coronawet afgelopen voorjaar. Persoonlijk was ik blij met dat tegengeluid. Hoelang is tijdelijk als je een noodwet blijft verlengen terwijl de ‘noodzaak’ er niet meer lijkt te zijn. Maar ik dwaal af..

Als een relatief nieuwe beweging als BBB veel zetels behaalt in de Provinciale Staten zal 30 mei ook in de Eerste Kamer de BBB fractie haar opmars maken. En hoe. Dat gaat wat betekenen in het stikstofdossier. Hetzelfde geldt als de linkse partijen een meerderheid behalen in de Eerste Kamer. Regeringspartij VVD maakt zich nu al klaar voor de strijd. Niet alles zal er meer zomaar doorheen worden gejast. Prima zaak. Hoogste tijd voor meer democratie! Al hoop ik dat het aantal politieke fracties niet te veel zal oplopen, in zowel de Provinciale Staten als de Eerste Kamer. De onderlinge samenwerking wordt bij een hoger aantal politieke fracties steeds ingewikkelder.

Daar hebben de inwoners van Nederland juist zo’n behoefte aan, samenwerken aan een mooiere provincie maar bovenal een (nog) mooier land. Laat dat de positieve uitdaging zijn in alle campagnes, aantoonbaar maken dat samenwerking een wezenlijk onderdeel wordt van de politiek. Lijkt mij een verademing.

Bouwien Rutten is naast columnist bij Twente FM en HR manager in het bedrijfsleven tevens oud-statenlid van Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.