De raad besloot eerder al dat er in 2022 een ontwikkelingsvisie gemaakt moet worden voor dit gebied. De focus ligt op woningbouw hier. Maar dan moet eerst besloten worden wat er met de kazerne, de gemeentewerf en ook met de sporthal en het zwembad gaat gebeuren.
Het plan van aanpak ‘Naar een ontwikkelvisie voor de omgeving Tulpenstraat-Anjelierstraat’werd onlangs besproken inde raadscommissie. Daarin werd onder andere gesteld dat een verhuizing van gemeentewerf en brandweerkazerne naar elders een randvoorwaarde is voor de herontwikkeling van dit gebied.
Voorsorteren op ambities?
Naast lovende woorden waren er veel vragen. Of dit plan niet een voorsorteren was op ambities die we niet waar kunnen maken, vroeg André Tijhof (VVD) zich af. “Schetsen we nu al geen verwachtingen door zo’n plan op deze manier te presenteren? We hebben het helemaal nog niet over de concrete invulling; het is een plan over hoe om te gaan met dit gebied. Een heel brandende vraag: hoe reëel is de verplaatsing van de brandweer? Hoe denkt de veiligheidsregio daarover?” En wat is het nut en de noodzaak voor verplaatsing van de gemeentewerf?”
Wethouder Gertjan ten Brinke gaf aan dat moet blijken of het reëel is dat de brandweer verplaatst wordt. “De veiligheidsregio is de eigenaar. Wat de werf betreft, daar hebben we te maken met een verouderde locatie met veel gas- en elektraverbruik; daar zit wel degelijk een nut en noodzaak achter. Bewoners hebben ’s nachts last hebben van de zoutstrooiers die op weg gaan.”
Ten Brinke benadrukte dat juist dit soort zaken naar voren komt tijdens de participatie die er straks plaats gaat vinden met bewoners en bedrijven en maatschappelijke instellingen die daar gevestigd zijn, waaronder SAWE en de stichting Oost Europa.
Ook ProRail wordt actief bij dit plan betrokken, gaf Ten Brinke aan op een vraag van CDA-er Henri van der Kolk.
Weten waar we aan toe zijn?
Henk Nieuwenhuis (NEW) vroeg om een grove exploitatieopzet. “Zodat we als gemeente weten waar we aan toe zijn. Kijk, als we er 10 miljoen bij moeten doen, denk ik dat de raad zegt: vandaag maar niet.” Ten Brinke: “De ontwikkelvisie is eind van het jaar gereed, daar is dan in grote lijnen de exploitatieopzet bij, zodat we enigszins weten welke kant we op gaan.”
Ruimte voor ideeën?
Ook de ChristenUnie had vragen. “Voor bepaalde gebieden komt er al snel een ontwikkeling. Kunnen die van invloed zijn op de andere gebieden? Hoe gaan we daar mee om?”, merkte Jan-Willem Timmerman op. “Er worden al best voorschotten genomen op wat zou kunnen gebeuren. Er wordt iets gezegd over het zwembad en de sporthal daar. Dat zijn echt wel majeure beslissingen.”
Als invulling ziet Timmerman vooral woningbouw. “Dat is zeker van meerwaarde voor het dorp. Maar er zijn er ook andere invullingen mogelijk, worden die bestudeerd? Ik kan me voorstellen dat er breder in Wierden ideeën leven voor zo’n gebied. Komt daar ook ruimte voor?”
“De plannen staan zeker niet vast, deelgebieden hebben iets met elkaar te maken. Ik ga ervan uit dat daar in de raad afzonderlijk besluiten over genomen worden”, aldus de wethouder, die benadrukte dat er ook voor andere inbreng ruimte is. “De bewonersavonden zijn voor elk inwoner toegankelijk, iedereen kan daar zijn ideeën kwijt.”
Eerst naar inwoners
Roselien Slagers (PW) dacht dat er al veel ideeën zijn. “Dan kom ik bij de vraag die ons heel erg bezig houdt: de participatie. Welke vorm kiest u daarvoor?”
Wat Slagers betreft gaat de gemeente eerste ideeën en meningen ophalen bij inwoners, voordat er allerlei dure onderzoeksbureaus aangetrokken worden. “We moeten eerst veel beter in beeld hebben wat er kan en wat er niet kan. Als we tot de conclusie komen dat de brandweer of de werf niet verplaatst kunnen worden, waar beginnen we dan aan?”
De raadsvergadering dinsdagavond begint om 19.30 uur en is ook te volgend via de website van de gemeente Wierden.