Voor de gemeente Losser is de maat vol. De zaak loopt al twee tot drie jaar, vertelt wethouder Jaimi van Essen. “Het gaat over een perceel nabij natuurgebied Oelemars, aan de Grensweg in de gemeente Losser. Mensen hebben hier een woning op een stuk grond gezet waar dat niet kan. Er zit een agrarische bestelling op de grond, en de grond ligt dicht bij het natuurgebied. Ik begrijp die mensen op zich heel goed, want het is een fantastisch stukje Losser. Veel inwoners zouden wel op zo’n plekje willen bouwen. Maar deze grond is niet bestemd voor woningen.”
Gesprekken en dwangsom
De gemeente heeft gesprekken gevoerde met de man en vrouw die daar bouwden, en aangegeven dat daarmee gestopt moest worden. “Je mag niet zomaar iets neerzetten en zeker niet plek”, benadrukt Van Essen. “Het leidde echter niet tot het beëindigen van de overtreding.” Vervolgens stelde de gemeente een dwangsom in, maar ook dat sorteerde geen effect.
De gemeente komt nu met een nog zwaarder instrument: last onder bestuursdwang. “Dat betekent dat de gemeente deze mensen de gelegenheid geeft om de bouw zelf te beëindigen. Lukt dat niet, dan gaat de gemeente dat voor hen doen. We hopen uiteraard dat het niet zover komt, en dat de overtreders zelf deze verwijderen.”
'Geen erkenning gezag Nederlandse overheid'
De mensen krijgen zes weken te tijd om hun bouwsels af te breken. “Deze mensen gaven aan het gezag en de regels van de Nederlandse overheid niet te erkennen, en dan wordt het een lastige discussie. Het moet nu stoppen”, aldus de wethouder.
Als na zes weken de gemeente constateert dat er niet aan deze bestuursdwang is voldaan, neemt de gemeente een bedrijf in de arm om de illegale bouwsels te verwijderen.