Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Geheugenspellen, puzzels en boeken: dementheek Oldenzaal geopend

Foto20dementheek20
Aafke Kelly in de bibliotheek Oldenzaal bij de dementheek
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - “In het begin is het paniek en bezorgdheid, maar je weet helemaal niet wat dementie is”, zegt Aafke Kelly van wie de moeder dementie had. Voor haar was het lastig om de juiste informatie te vinden. Hier brengt de dementheek van Oldenzaal verandering in. In de bibliotheek staat een kast gevuld met informatieboeken en geheugenspellen.Snelst groeiende doodsoorzaak

“Het is de bedoeling om met de spellen herinneringen levendig te houden” legt Lydia Veltman uit van welzijnsorganisatie Impuls. Zij werken samen met de bibliotheek van Oldenzaal zodat mensen laagdrempelig vragen kunnen stellen, en spellen of boeken mee naar huis kunnen nemen.

"Door de spellen heb je iets om over te praten met iemand die dementie heeft. Dat is vaak een probleem", zegt Aafke Kelly


Rol van bibliotheek veranderd
“Als bibliotheek krijg je steeds meer een rol als informatievoorziening. Je kunt goed samenwerken met welzijnsorganisaties en bij een hulpvraag mensen hier naar doorverwijzen”, zegt Ingeborg Wind van de bibliotheek Oldenzaal. De bibliotheek is niet de eerste met een dementheek in Overijssel. Verschillende steden en dorpen gingen Oldenzaal al voor, waaronder Hengelo en Bathmen.


In Nederland hebben zo’n 290.000 mensen dementie, hier komt elke vijf uur iemand met dementie bij. Het is dan ook de snelst groeiende doodsoorzaak van Nederland. Veltman vindt dat er nog veel stappen gezet mogen worden op het gebied van bewustwording. “Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen waardoor je dementerenden ook vaker op straat of in de supermarkt tegenkomt en hoe spreek je iemand dan aan?” De dementheek moet hier aan bij gaan dragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.