Het gebied is al enkele jaren in beeld als mogelijke inbreidings- herstructeringslocatie in Wierden met de focus op woningbouw. De gemeente wil op de middellange termijn, gedacht wordt over 5 tot 10 jaar, tot herontwikkeling van de Anjelierstraat over gaan om desinvesteringen te voorkomen. Het college wil starten met een ontwikkelingsvisie, waarvoor de raad eerder al 50.000 euro beschikbaar heeft gesteld.
Verplaatsing werf en kazerne?
De ontwikkelingsvisie is het begin, daarna komt de exploitatieopzet, kunnen onderzoeken worden uitgevoerd en kan een bestemmingsplan worden opgesteld, waarna tot slot de bestemmingsplanprocedure kan worden gestart.
Ideeën zijn er en in het plan van aanpak wordt er een aantal genoemd. Zoals een eventuele verplaatsing en nieuwbouw van een gemeentewerf en de verplaatsing van de brandweerkazerne. ‘Het verhuizen van beide functies naar elders is randvoorwaardelijk voor een herontwikkeling’, stelt het college.
Er moet een onderzoek komen naar de verplaatsingsmogelijkheden van de brandweer, binnen of buiten het projectgebied.
En een onderzoek naar een locatie voor een nieuwe gemeentewerf voor de gemeente Wierden, waarbij onderzocht moet worden of daarbij een gemeentelijke milieustraat voor de inzameling van (grof) huishoudelijk afval moet komen.
Zwembad en sporthal
Op termijn wordt ook bekeken of er iets gebeuren moet met het zwembad en de sporthal; ook dat gebied zou voor herontwikkeling in aanmerking kunnen komen. Kortom, plannen voor behoorlijke ingrepen in dit gebied.
'Voorsorteren op ambities'
VVD-raadslid André Tijhof vroeg zich af of met dit plan niet voorgesorteerd werd op ambities die de gemeente niet waar kan maken. “Schetsen we nu al geen verwachtingen door zo’n plan op deze manier te presenteren? We hebben het helemaal nog niet over de concrete invulling; het is een plan van hoe gaan we met dit gebied om.”
Een brandende vraag had hij ook: “Hoe reëel is de verplaatsing van de brandweerkazerne? We kunnen dat als gemeente wel willen, maar hoe denkt de veiligheidsregio daarover?”
Vanuit de commissie kwam ook de vraag naar nut en noodzaak voor de verplaatsing van de gemeentewerf.
Nut een noodzaak
“We gaan er alles aan doen om te kijken wat wél mogelijk is”, benadrukte wethouder Gert Jan ten Brinke. “Of het reëel is dat de brandweer verplaatst wordt moet blijken, daar is de veiligheidsregio de eigenaar van. Wat de gemeentewerf betreft, daar hebben we te maken met een verouderde locatie met veel gas- en elektraverbruik, dus daar zit wel degelijk een nut en noodzaak achter.”
Inventariseren meningen inwoners
Raadslid Roselien Slagers-Bekhuis van Progressief Wierden kon zich niet voorstellen dat er bij de gemeente al niet een aantal ideeën leefde en vroeg in hoeverre de gemeente ideeën en meningen van inwoners en verdere betrokkenen ging inventariseren. “Haal eerst die meningen op, voordat we er allerlei dure onderzoeksbureaus op zetten. Eerst moeten we beter in beeld hebben wat er kan en wat er niet kan. Als we tot de conclusie komen dat de brandweer of de werf niet verplaatst kunnen worden, waar beginnen we dan aan?”
Ambtenaar Duut Snoeijers bevestigde dat er eerst geïnventariseerd ging worden wat er onder de inwoners en betrokkenen leefde. “Bij dit plan van aanpak is vooraf nagedacht welke kanten het op kan gaan, maar dat is puur en alleen bedoeld om de juiste vragen te kunnen stellen aan de samenleving en onszelf.”
Naast de vragen waren er lovende woorden voor het plan van aanpak. Het gaat naar de raadsagenda als B-stuk, dat wil zeggen dat er in de raad over gediscussieerd kan worden.