Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal stemt in met Woondeal Twente

Gravenes20in20 Oldenzaal
Woningbouw Graven Es in Oldenzaal stap dichterbij
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – De gemeente Oldenzaal stemt in met de Woondeal Twente. ‘De woondeal geeft aanknopingspunten voor de woonambities van Oldenzaal’, aldus het college.


De provincie Overijssel, de Twentse gemeenten, WoOn Twente en hun partners werken al jaren samen aan de woonopgaven. In maart 2021 is daartoe de woonagenda Twente vastgesteld. De provincie Overijssel heeft in oktober 2022 met het Rijk afspraken gemaakt over het provinciale aandeel in de nationale opgaven.

Bouwversnelling en betaalbaarheid

De afspraken in deze woondeal gaan over de bouwopgave, de sleutelprojecten in de bouw, de bouwversnelling en betaalbaarheid en duurzame en toekomstbestendige bouw. De belangrijkste opgave is het bouwen van minimaal 14.000 woningen in Twente tot 2030.

Aanknopingspunten Oldenzaal

Het college herkent zich in de opgaven uit de Woondeal Twente. Zij ziet goede aanknopingspunten voor het realiseren van de Oldenzaalse woonambities die zijn vastgelegd in het Raadsprogramma 2022-2026 Samen vooruit – juist nu en de Strategische Woonprogrammering Oldenzaal tot 2030.

In de Woondeal Twente wordt de ambitie van minimaal 14.100 woningen vastgelegd. Hiermee kan Oldenzaal voorzien in de strategische woonprogrammering voorziene lokale behoefte van ongeveer 600 woningen.
De provincie streeft ernaar om in Twente minimaal 20.000 woningen te realiseren tot 2020. Dit biedt ruimte voor de ambitie van de raad om 1000 woningen nieuw te bouwen.

Drie sleutelprojecten

In de woondeal zitten drie sleutelprojecten in de bouw in Oldenzaal: de Stakenbeek, de Graven Es en de Langestraat met daarin zo’n 460 woningen.
Om deze woningbouwprojecten te versnellen heeft Oldenzaal gebruik gemaakt van de provinciale flexpool woningbouw.
De versnelling via de Overijsselse Aanpak is gericht op samenwerking met de verschillende woonpartners. Dit is op OIdenzaalse schaal terug te zien in ons overleg met onze woonpartijen. ‘Met WBO zijn we in gesprek om in de nieuwbouw weer een duidelijke plek te geven voor sociale huurwoningen. Zij stapt qua sociale huurwoningvoorraad af van haar oude krimpgedachte en streeft naar een status quo van het huidige aantal van circa 4.000 woningen. In het nieuwe plangebied De Gravenbeek wil WBO nadrukkelijk een aandeel in de nieuwbouw nemen’, geeft het college aan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.