Momenteel zijn er vier vrijwilligers werkzaam in Tubbergen, vertelt Roselien Slagers-Bekhuis, teamleider bij Vluchtelingenwerk Nederland, locatie Wierden/Tubbergen. “Deze week heb ik afspraken met twee nieuwe kandidaten. Dan zouden we op zes uitkomen, en dat is te weinig. We hebben in Tubbergen zo’n tien vrijwilligers nodig, ook al omdat dit nieuwe jaar de taakstelling voor elke gemeente qua opvang van statushouders ongeveer verdubbelt.”
Praktische zaken
Vrijwilligers helpen statushouders hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Het gaat vooral om praktische zaken. “Deze mensen komen uit een AZC en hebben een woning toegewezen gekregen. Ze moeten verhuizen en inhuizen, er moeten meubels komen, er moet een hele administratie op orde gebracht zoals het aanvragen van toeslagen, verzekeringen, het afsluiten van een huurcontract. Vaak moet er een school gezocht worden voor kinderen.”
Spreekuur
Zijn de eerste zaken geregeld, dan kunnen de nieuwe inwoners met vragen terecht op het spreekuur, dat twee keer per week gehouden wordt in het kantoor aan de Oranjestraat 29, boven de Twentse Zorgcentra, op dinsdag- en woensdagmorgen van 10.00 tot 13.00 uur. En op afspraak kan ook, via telefoon 06 57313637.
Slagers: “Sommigen zijn heel zelfredzaam en pakken alles heel snel op, anderen hebben meer moeite. De een is ook hoger opgeleid dan de ander. Soms kennen mensen alleen het Arabisch schrift, die moeten ons alfabet eerst leren. Dat kan een hele klus zijn. Mensen moeten zo snel mogelijk naar school.”
Affiniteit met doelgroep
“Vrijwilligers moeten een beetje administratief onderlegd zijn, zodat ze bijvoorbeeld een energiecontract en verzekeringen af kunnen sluiten. Ze moeten ook affiniteit met de doelgroep hebben”, vertelt Slagers. “Het is ook heel leuk en boeiend werk. Van alle negativiteit die je soms hoort over nieuwkomers, vind je in dit werk weinig van terug. Je komt in contact met zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende culturen. Daar leer je ook van.”
Eigen bril afzetten
“In het begin moet je leren om je eigen je eigen bril af te zetten. Dat heb ik ook moeten leren; toen er in Enter een babytje werd geboren in een Eritrees gezin, scharrelde ik de hele uitzet bij elkaar, box, rugdrager, wipstoeltje, noem maar op. Allemaal gekregen. Maar die spullen werden bijna niet gebruikt. De moeder pakte een doek en draaide haar kind er in op de rug. Gewoon een doek, geen rugdrager. Ze deed het anders, en dat was niet per se slechter.”
Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Roselien Slagers, telefoon 06 57313637 of per mail:
[email protected]