Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Inzichten en aanbevelingen voor samenwerken aan duurzaam waterbeheer Wierden

2320202020 Wierden20 Wierdense20 Veld
Het Wierdense Veld
Beeld: Twente FM

WIERDEN - Om de verdroging te bestrijden wordt er in Wierden door veel partijen samengewerkt. Maar duurzaam waterbeheer is complex en vraagt soms om het maken van scherpe keuzes wat de samenwerking kan bemoeilijken.


Daarom heeft Wageningen Universiteit in samenwerking met Stichting Stimuland onderzoek gedaan naar ervaringen met samenwerken aan duurzaam waterbeheer. Voor dit onderzoek zijn media en beleidsdocumenten geanalyseerd en een serie interviews uitgevoerd met bestuurders, medewerkers van organisaties, bewoners en belanghebbenden bij waterbeheer in de gemeente Wierden.

Hieruit blijkt dat het onderling vertrouwen onder druk staat doordat degenen die direct de gevolgen van de verdroging merken, minder inzicht hebben in, en invloed hebben op de besluiten die worden genomen. Daarnaast waren besluiten uit eerdere projecten niet altijd consistent en spreken de diverse partijen met andere woorden waardoor ze elkaars standpunten niet altijd begrijpen zo blijkt uit het onderzoek.

Aanbevelingen in een notendop
Op basis van genoemde inzichten worden in de notitie acht concrete aanbevelingen gedeeld:

-Omgaan met complexiteit en blijvende onzekerheden vraagt onder andere om het opstellen van heldere kaders met de focus op het onderwerp van proces, het organiseren van een structuur van afstemming en het benoemen van bestaande onzekerheden.

-Voor de invulling van toekomstbestendig waterbeheer is het belangrijk dat duidelijke en soms ook harde keuzes daadwerkelijk gemaakt, en niet ontweken worden. Verder vraagt samenwerken om gezamenlijk onderzoek, integraal handelen en het uitproberen van oplossingen.

-Specifieke gebiedsprocessen kunnen organisatorisch het beste worden ingericht door te zoeken naar oplossingen vanuit kennis die primair al in het gebied aanwezig is. Zet hierbij korte lijntjes en luisteren centraal en investeer in duidelijke communicatie en informatievoorziening.

Dit alles bij elkaar opgeteld draagt volgens de onderzoekers bij aan een beter georganiseerd gebiedsproces en het ontwikkelen van wederzijds vertrouwen tussen de betrokken belanghebbenden. Daarnaast kunnen deze aanbevelingen als inspiratie dienen voor anderen die samenwerken aan duurzaam waterbeheer.

Kijk hier naar een reportage over Het Wierdense Veld

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.