In het huidige woningbouwprogramma staan al 550 woningen gepland. “Dat programma is voor een deel nog gebaseerd op het verleden. Waar we dat kunnen passen we dat aan. We maken bijvoorbeeld kleinere kavels en zorgen dat de woningen levensloopbestendig gerealiseerd worden”, vertelt Cel Severijn, wethouder Volkshuisvesting van de gemeente Dinkelland.
Flexibele woningvoorraad
Daarnaast wil de gemeente een flexibele voorraad van 150 woningen, die een derde voor ouderen, een derde voor starters en een derde voor statushouders wordt ingezet.
De flexwoningen komen in de drie grote kernen: Denekamp en Weerselo hebben de ruimte al beschikbaar. “In Ootmarsum zijn we aan het inventariseren waar je zou moeten aankopen, of waar je dingen zou moeten omzetten. Dat moet wel op korte termijn, want we zijn heel ambitieus.”
Inzetten op groei
De gemeente zet, ondanks een kleine krimp in 2021, in op groei. “Minder personen per huishouden, vraagt om meer woningen. Maar er zit ook wel degelijk groei in. Een deel van die groei komt van mensen zoals ik. Ik ben 30 jaar weggeweest uit Dinkelland en op een gegeven moment dacht ik ‘ik kan veel fijner weer op mijn oude stek terugkeren’. Ik heb dat relatief oud gedaan, ik was 50. Maar er zijn ook best veel jongere mensen, die dat op dit moment aan het doen zijn. En dat betekent dat we extra instroom in onze gemeente krijgen.”
Meer oud-inwoners willen terug naar de oude stek. “Ik merk dat die belangstelling aan het groeien is. Waar we het hebben over flexwoningen bijvoorbeeld. Daar ontstaat op dit moment heel veel belangstelling voor. Juist vanwege die duurzaamheid. Ouderen verhuizen niet makkelijk, dat is gewoon een gegeven. Maar je ziet nu wel dat die bereidheid aan het ontstaan is, maar dat heeft veel meer te maken met ‘kan ik het nog wel betalen, en hoe comfortabel kan ik mijn huis dan maken.”
'Flexcity'
“Die flexwoningen zijn superhandig. Als je ziet dat de markt verzadigd raakt, kun je ze ook weer weghalen. Hugo de Jonge gaat een flexcity organiseren, waar je je flexwoning als je em niet meer nodig hebt, kunt stallen. Het risico is heel gering, en wij kunnen mooi met onze woningbehoefte en woningvoorraad spelen.” Severijn geeft aan dat de gemeente ook denkt aan het ruimte scheppen voor hofjes, zowel hofjes voor senioren als voor meerdere generaties.
In Denekamp Oost is ruimte vrijgemaakt voor zo’n 20 tiny houses.
Bouwen op kavels
Dinkelland biedt ook kavels aan, onder andere in Tilligte. De inbreidingslocatie Ten Dam ligt momenteel ter inzage. “Komend jaar starten we ook met plan Reekers, daar gaan we een aantal kavels uitgeven voor vrijstaande huizen. Maar misschien dat er dan ook nog andere woonvormen bijkomen.”
Alternatieve financieringsvormen
Naast alternatieve woonvormen zet de gemeente ook alternatieve financieringsvormen. “Dinkelland heeft een starterslening, maar ook een blijverslening, om bijvoorbeeld een slaapkamer en badkamer op de begane grond bij te bouwen. We kunnen niet iedereen uit hun grote huizen halen; maar die grote huizen moeten wel geschikt zijn voor onze inwoners.”
"We zijn nieuwe eigendomsvormen aan het ontwikkelen. Een huurkoop constructie bijvoorbeeld, waarbij je huur al een aflossing is voor je hypotheek, zodat je langzaam de woning verwerft. Of maatschappelijk gebonden eigendom, dan zou je kunnen spelen met de grondprijs: je krijgt de grond nou voor niets, maar op het moment dat je de woning verkoopt pakken we de grond terug en een stuk van wat je erbij verdiend hebt. We zijn erover aan het nadenken welke constructies het beste passen bij Dinkelland.”
'Verhuizing op gang brengen'
Het mooiste project om te realiseren vindt Cel Severijn de flexibele bouw. “Als dat lukt ben ik heel blij. Als dat de verhuizing op gang brengt die we graag op gang willen brengen, dan word ik daar extra blij van. Dat hofjesidee, als we dat voor elkaar kunnen krijgen, dat er groepen zijn die dat op een goede manier zouden kunnen doen, eventueel gemixt met jongeren, daar zou ik ook heel blij van worden.”