Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Het wod weer legt

Midwinterhoorn20blazen20 Plechelmus
Midwinterhoorn blazen Plechelmus
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Aanstaande woensdag 21 december is de kortste dag van 2022.


Oldenzaalse midwinterhoornblazers vieren samen met onder meer het pastorale team van de Plechelmus en De Hofkerk op het plein en in de Plechelmusbasiliek de winterzonnewende. De zonnewende en het midwinterhoornblazen waren vroeger heidense gebruiken en later ingelijfd in het christelijke geloof. Al duizenden jaren wordt de winterzonnewende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd.

Dat is het moment waarop het licht na een periode van duisternis rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen.

De avond start om 19.00 uur op het plein voor de Plechelmusbasiliek met het verdrijven van het donker door de klanken uit de ossenhoorn, midwinterhoorn, alpenhoorn en jachthoorn. Daarna gaan de deelnemers via de kerkdeur de schaars verlichte kerk binnen onder begeleiding van pauken. Tijdens de viering zal de kerk steeds lichter worden. De avond is voor iedereen toegankelijk en u hoeft zich niet aan te melden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.