Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Yildirim: ‘Tiny houses en woonwagens in Graven Es’

50 22 oldenzaal gravenes
De Graven Es in Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Honderd woningen per jaar wil de gemeente Oldenzaal de komende jaren bouwen. Volgens wethouder Murat Yildirim wordt een mix van woningen. Een kwart van de woningen is bedoeld voor starters en nieuwkomers. Ook tiny houses en woonwagens zijn in de bouwplannen opgenomen.


De gemeente Oldenzaal schaalde eind vorig jaar haar bouwambities op. De gemeente wil tot 2030 duizend nieuwe woningen bouwen. Die woningen worden vooral gebouwd in Stakenbeek en Gravenbeek. “We bouwen een mix van woningen, sociale huurwoningen maar ook de hogere segmentwoningen”, vertelt Yildirim.

Lichte groei

Een aantal jaren geleden was de prognose voor Oldenzaal nog een krimp van het aantal inwoners. “We zien de laatste jaren tot nu toe toch een groei. Ook de prognose geeft een lichte groei aan. Iets verder in de tijd zien we dan weer een krimp. Voorlopig baseren we de te bouwen woningaantallen op de groei. Waar de groei vandaan komt? Je ziet onder andere dat mensen uit de regio naar Oldenzaal trekken.”

Jongerenhuisvesting

Jongerenhuisvesting is een punt van aandacht in de gemeente. Om de Oldenzaalse jongeren in Oldenzaal te houden en als het even kan andere jongeren naar Oldenzaal toe te trekken, wordt een kwart van de te bouwen woningen daarvoor bestemd. Het zal dan om betaalbare woningen gaan. Wat die woningen gaan kosten, kan de wethouder niet zeggen: “Met de huidige prijsontwikkelingen is dat moeilijk in te schatten. We houden vaak de Nationale Hypotheek Garantie aan qua prijs voor starterswoningen.” Die is maximaal 355.000 euro dit jaar en dat is nog een behoorlijk bedrag voor veel starters.
De gemeente biedt starters, als steuntje in de rug, een starterslening aan.

Tiny houses, woonwagens, en ook flex?

De gemeente heeft voor de nieuw te bouwen woningen een woonplicht ingevoerd. Ook alternatieve woonvormen komen in Oldenzaal aan de orde. Er wordt een Knarrenhof gebouwd, er komen gestapelde woningen, er komt een plek voor tiny houses en voor woonwagens. Yildirim: “We hebben nog geen flexwoningen. De vraag is of deze in Oldenzaal noodzakelijk zijn. Maar we zijn wel aan het kijken naar de mogelijkheden en ontwikkelingen hierin.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.