Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

KIJK TERUG: Wethouder Ten Brinke: 'Flinke bouwopdracht in Wierden’

49 22 wierden berghorst
Berghorst in Enter
Beeld: Twente FM

WIERDEN – Voor de gemeente Wierden ligt er een flinke opdracht: de komende acht jaar moeten rond de 860 woningen gebouwd worden. Niet alleen in de dorpen Wierden en Enter, ook tientallen in de buurtschappen.


“Onze huidige plancapaciteit, dat wil zeggen waarvan het bestemmingsplan onherroepelijk is, is iets minder dan 500. We hebben nog een gat te vullen", vertelt wethouder Gertjan ten Brinke, met onder andere Wonen en Grondzaken in zijn portefeuille. Hij hoopt dat, ondanks de stijgende rente en de betaalbaarheid van het bouwmateriaal, het geplande aantal woningen gehaald wordt.

Bouwen voor starters

Ook voor starters wordt gebouwd. "Er komen meer woningen in de sector sociale koop en sociale huur. Vorig jaar stelde de gemeente een doelgroepenverordening vast om bij ontwikkelaars af te dwingen om ook een aantal goedkopere huizen te bouwen."
Daarnaast wordt de starterslening met ingang van januari 2023 weer van kracht.

Seniorenhofje

Naast bouwen voor starters op de woningmarkt is er ook de toenemende vergrijzing die aandacht vraagt. Ten Brinke: “We zijn wettelijk verplicht om volgend jaar in dat kader een woonzorgvisie te ontwikkelen. Het lastige aan dit hele verhaal is dat vanuit het Rijk wordt gezegd: laat mensen maar zolang mogelijk thuis wonen, maar dat zorgt juist dat er geen doorstroming is. En tegelijkertijd hoor je ook van één van onze zorgaanbieders die willen juist wel zoveel mogelijk zorg centreren. Dat is wel een zoektocht. We moeten als gemeente van alles, en er kan niks.”
Hij heeft zeer goede hoop op ’t Höfke, een seniorenhofje, dat in het Zuidbroek gebouwd gaat worden. “Dat worden op termijn, als deze mensen ouder worden, ook zorghofjes. De vraag is of dat ook toekomstbestendig is. Want wil een Thuisgenoot of wie dan ook, voor alle oudjes het hele dorp afcrossen en dan van kern naar kern? Ik vraag me ook af hoe duurzaam dat is.”
De wethouder vindt het idee van hofjes positief. “Dat is misschien ook iets voor de buurtschappen. Senioren kunnen dan toch in hun buurt blijven wonen.”

Flexwoningen en tiny houses

De gemeente wil alternatieve woonvormen, zoals woonhofjes, flexwoningen en tiny houses, stimuleren. “Bij de lokale woonagenda die in april is vastgesteld, werd geconstateerd dat er niet zoveel behoefte was aan tiny housing. Tegelijkertijd denk ik dat, maar ik heb natuurlijk geen glazen bol, dat als het wonen zo ontzettend duur wordt, zowel qua bouwmateriaal als vierkante meters bouwgrond, je kleiner moet gaan wonen om het betaalbaar te houden. Als we als gemeente aangeven dat we een stuk grond beschikbaar stellen, en jongeren uitdagen met een plan te komen, kan er misschien best wel een concept ontstaan. Een stuk grond waar meerdere tiny houses op kunnen worden gebouwd. Misschien moet je mensen ook wel een zetje in de goede richting geven, om toch naar dat soort alternatieve woonvormen te kijken.”

Flexwoningen ook in buurtschap?

Deze maand worden de eerste 25 flexwoningen van Reggewoon neergezet. “We zijn bezig om in elke kern, ook Hoge Hexel, ook Enter, ook Wierden, meer flexwoningen toe te voegen, omdat dat toch iets sneller gaat dan een heel bestemmingsplan doorlopen voor reguliere bouw.”
De flexwoningen zijn sociale huurwoningen. Ook sociale koopwoningen zouden kunnen, stelt Ten Brinke. “Dan moeten we proberen uit te zoeken of daar nog ergens plekken voor zijn. Of we als gemeente stukjes grond hebben waar we iets kunnen doen. Maar ’t is wel lastig. Je zit met nutsvoorzieningen, je zit met verkeersontsluiting, je zit ook met bestemmingsplannen die misschien wel in de weg zitten juist. We gaan in december met de raad wel kijken naar de actuele stand van zaken in al deze ontwikkelingen en hopen daar in het voorjaar toch een aantal stappen in gezet te hebben. Het moet wat ons betreft niet blijven bij die 25 flexwoningen die straks worden opgeleverd.”
Daarnaast wil het college toe naar een meer actievere grondpolitiek, om op die manier ook strategische grondposities in handen te krijgen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.