De inwoners van Beuningen zijn geschrokken van de mogelijke komst van zeventig recreatievilla’s pal naast Natura2000-gebied Dinkelland bij Beuningen. “Het bericht is ingeslagen als een bom”, zegt Marc Beune van actiegroep Geen Landal in Dinkeldal.
Zeventig recreatie villa's
Het idee voor de realisatie van een Landal-vakantiepark met zeventig kleine villa’s kwam in een stroomversnelling na de verkoop van Natuurcamping Olde Kottink aan projectontwikkelaars.
De initiatiefnemers voor het vakantiepark kunnen bijna ongehinderd hun gang gaan omdat het bestemmingsplan niet hoeft te worden gewijzigd. Met andere woorden; de gemeente Losser heeft niets te zeggen over de komst van de luxe chalets naast een kwetsbaar natuurgebied.
Geen wijziging bestemmingsplan
Met het huidige bestemmingsplan in de hand, mogen de initiatiefnemers zonder inmenging van de gemeente een groot aantal stacaravans en chalets op het terrein plaatsen, mits de huisjes niet groter zijn dan zeventig vierkante meter en niet hoger zijn dan vijf meter. Dit zijn precies de afmetingen van de grootste recreatievilla’s, zoals deze online worden aangeboden op de website van Landal.
“Dit bestemmingsplan is wat ouder en ruimer opgezet”, aldus een gemeentewoordvoerder. Bij gemeente Losser lijkt men niet heel gelukkig met de huidige ontwikkelingen. Voor andere recreatiegebieden heeft het college van burgemeester en wethouders namelijk een zogenoemd voorbereidingsbesluit genomen.
Hiermee wordt voorkomen dat er in elk geval gedurende een jaar niets kan gebeuren in deze gebieden, dat niet past in de visie van de gemeente. “We willen voorkomen dat projectontwikkelaars er iets neer zetten waar wij niet achter staan.”
Handhavingsverzoek provincie en gemeente
Voor recreatiegebied Olde Kottink kwam het nemen van dit voorbereidingsbesluit te laat. Tot ongenoegen van Marc Beune en andere buurtbewoners. Zij hebben bij zowel de provincie Overijssel als de gemeente een handhavingsverzoek neergelegd.
"Wij zijn van mening dat het om vergunningplichtige recreatiewoningen gaat en niet om chalets", stelt Beune. Behalve de provincie, heeft ook de gemeente Losser de beslistermijn vooruitgeschoven. Deze staat nu op 16 december 2022.
Bij actiegroep Geen Landal in Dinkeldal zijn ze het wachten op antwoorden nu zat. Voor het beantwoorden van het handhavingsverzoek heeft de provincie stikstofberekeningen nodig van de bouwfase van het vakantiepark. De groep stelt de provincie Overijssel in gebreke voor het opnieuw uitstellen van de beslistermijn.
Dit is de laatste stap voordat zij de rechter erbij halen. Geen Landal in Dinkeldal vreest een verdrievoudiging van het aantal bezoekers nabij het Natura2000-gebied als de chalets er eenmaal staan. Dat dat zal volgens de actiegroep negatieve gevolgen hebben voor de natuur.