Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Provincie wil PAS-melders perspectief bieden

Lente20koe20boerderij
Twentse landschap.
Beeld: Twente FM

TWENTE - De provincie Overijssel wil een duurzame en robuuste oplossing voor PAS-melders die toekomstperspectief biedt.


De huidige situatie met PAS-melders is ontstaan na het sneuvelen van de Programmatische Aanpak Stikstof bij de Raad van State in 2019. Provincie Overijssel voelt een grote verantwoordelijkheid om met oplossingen te komen. Bij een deel van de PAS-melders is de provincie erin geslaagd om een passende oplossing te vinden. Voor de ondernemers waar nog geen oplossing voor is blijft de provincie zich inzetten.

In een reactie op de brief die bezorgde boeren vorige week overhandigden laat de provincie weten hoe ze dat willen doen.

PAS-melders zijn bedrijven die voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen; de melding was genoeg. Maar in 2019 zette de Raad van State een streep door het overheidsbeleid en daarmee ging de hele Programmatische Aanpak Stikstof van tafel. Het kabinet beloofde met een oplossing te komen voor de PAS-melders. Ze zouden worden gelegaliseerd. Om dat te kunnen doen, moet er alleen wel eerst genoeg stikstofruimte zijn.

Aanpak kabinet
Het kabinet heeft vrijdag laten weten piekbelasters versneld aan te pakken. Het gaat daarbij niet alleen om landbouwbedrijven, maar ook om industrie. Bedrijven gaat gevraagd worden of ze willen stoppen, verplaatsen of verduurzamen.

Bedrijven in de buurt van Natura 2000-gebieden moeten op korte termijn de stikstofuitstoot terugbrengen. Boeren in de buurt van beschermde gebieden krijgen één keer een aanbod om te stoppen, die regeling wil het kabinet in april 2023 klaar hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.