Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: 'De wereld is te hard voor mensen met autisme'

Autisme20 Ervaringstent
Autisme Ervaringstent in stadhuis Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL- Blaffende honden, het getik van een klok en vele flitsende beelden: in de Autisme Ervaringstent worden bezoekers overspoeld met prikkels. “Je kunt ervaren hoeveel prikkels mensen met autisme ontvangen en moeten verwerken, terwijl zij dit niet kunnen”, vertelt Nico Busger op Vollenbroek die zelf autisme heeft.


Het zijn de vele prikkels die Nico in het dagelijks leven belemmeren. Tijdens het opzetten van de Autisme Ervaringstent liep het anders dan gepland: er was een halfuur vertraging, drukte, en veel geluid in de hal waar hij de tent wilde opbouwen. "Het lukt dan even niet, terwijl je weet dat je de tent al tig keer hebt opgezet. Toch lukt het niet, omdat je teveel prikkels tegelijk krijgt."

De ervaringstent van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) trekt veel belangstellenden. “Mijn kinderen hebben autisme en ik wil graag ervaren hoe dit is.” Wanneer bezoekers uit de tent komen hebben zij een beter beeld van een leven met autisme: “Het is veel. Ik snap wel dat er heel veel op je afkomt.”

De Autisme Ervaringstent is indicatie van de belevingswereld van mensen met autisme. Autisme is er in verschillende vormen. Mensen met autisme ervaren beperkingen op het gebied van communicatie en interactie. Zij verwerken informatie op een andere manier dan mensen zonder autisme.


"Als je zelf niet aangeeft dat je autisme hebt kan de omgeving hier niet op anticiperen", vertelt Nico


Taboe
Volgens Nico is er nog veel te veel taboe rondom autisme. Hij zit bij een lotgenotengroep waarvan mensen angstig zijn. Zij vertellen zelden aan anderen dat zij autistisch zijn. “De omgeving is te hard voor mensen met autisme. Mensen gaan op een andere manier naar je kijken”, stelt Nico.

“Als je zelf niet aangeeft dat je autisme hebt kan de omgeving hier niet op anticiperen.” De oplossing ligt volgens hem bij zowel mensen met als zonder autisme. “Ze moeten elkaars wereldbeeld verkennen en ontdekken hoe een leven met en zonder autisme is. Dat zou ik heel graag zien!”

Voor mensen zonder autisme heeft hij een tip: “Wees concreet, dan weten mensen met autisme wat ze moeten doen. De wie, wat en waar zijn heel belangrijk. We zien elkaar straks, hebben zij bijvoorbeeld niks aan, want wanneer is straks?”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.