Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Een hoge energierekening? Klimaatburgemeester Eggy geeft tips

11112022 Oldenzaal Klimaatburgemeester
Klimaatburgemeester Eggy geeft tips
Beeld: Twente FM

Als ik mensen vraag naar hun jaarlijkse verbruik van gas en elektriciteit weten mensen dit niet”, vertelt Eggy Voorneman, klimaatburgemeester en energiecoach. Alleen al met bewustwording en het aanpassen van gedrag valt er veel geld te besparen volgens de klimaatburgemeester.Ventilatie belangrijk voor gezondheidKosten

“Opladers laten mensen vaak in het stopcontact zitten. Reken maar uit hoeveel geld dit per jaar kost.” Hij helpt mensen bij het verduurzamen van hun huis en dit begint met het veranderen van gewoonten.

Op advies van Eggy is Henri Hammink hiermee gestart: “De cv-ketel heb ik op 60 graden staan. Dit kan iedereen doen!” Ook doet hij nu ’s nachts de gordijnen dicht en hierdoor is het ’s ochtends een stuk warmer.


Warmte vasthouden
Eggy vertelt dat het belangrijk is om de warmte in huis vast te houden. “Ik vraag mensen altijd naar plekken in huis waar het kouder is. Dit is makkelijk op te lossen met tochtstrippen.”

Hij maakt samen met de bewoners een stappenplan voor hun woning: “Je praat dan over zonnepanelen, ventileren, lage temperatuur verwarming, isoleren en als laatste een warmtepomp.”

“Ik adviseer mensen altijd om zonnepanelen aan te schaffen. Deze zijn binnen twee jaar terugverdiend.” In combinatie met zonnepanelen adviseert hij een warmtepomp, zo ben je energieneutraal. Het is volgens hem voor iedereen te doen om langzaam over te gaan op een warmtepomp als het huis goed geïsoleerd is.

Bij goede isolatie is het belangrijk om de ventilatie in de gaten te houden. Hiervoor heeft Eggy de tip om een CO2 meter in huis neer te zetten, deze meet de hoeveelheid CO2 in de lucht. "Mocht dit niet voldoende zijn dan kun je een rooster boven je raam openzetten of investeren in warmteterugwinning." Dit is een systeem waarmee afvoerlucht of afvoerwater wordt gebruikt als voorverwarming voor bijvoorbeeld, het verwarmen van ventilatielucht.

“Je kunt elke maand 300 of 400 euro naar de energieleverancier brengen of het investeren in je huis”, Henri Hammink


“Mensen zien vaak tegen kosten op, maar op alles zit subsidie. Daarnaast kun je lenen bij het warmtefonds.” Eggy merkt veel enthousiasme nadat hij bij mensen langs is geweest, en daar doet hij het voor. "Ik help mensen graag met het verduurzamen van hun huis. Hier wil ik een voorbeeld in zijn."

Kijk voor meer tips de video:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.