“Wat het verschil tussen de boekjes is? Alleen de grootte al”, vertelt Hans Berkien. “De Twentse Almanak is een klein boekje, dat al voor de 144e jaargang is uitgekomen, met allerlei gegevens over Twente, Twentse organisaties en mooie verhalen over de Twentse cultuur. Dat is nog meer bij het Jaarboek Twente, dat in zijn geheel aan Twente en de cultuur van Twente is gewijd. Prachtige verhalen.”
Goudschat Hezingen
Opvallend is dat in beide boekjes aandacht wordt besteed aan de opgravingen in Hezingen, in het Springendal. “De goudschat, die weer terugkomt naar Twente en hier in musea te zien zal zijn. Het is natuurlijk ook van belang om te weten wat er nu precies gevonden is, en daar wordt aandacht aanbesteed in de beide boekjes, die nu uitgegeven zijn.”
Ook de actualiteit heeft een plek gekregen. “Jaarboek Twente begint met een heel mooi en actueel artikel van Albert Schimmelpenninck over waar het heen gaat met het Twentse boerenland.”
Wisselende gegevens
Veel van de gegevens zijn verkrijgbaar op internet. Toch is dit jaar de 144e editie van de Twentse Almanak uitgegeven. “Juist die wisselende gegevens over alle Twentse gemeenten, de organisaties, de gemeenteraden, de bestuurssamenstellingen, staan er in en heel veel mensen vinden dat gelukkig nog steeds interessant. De almanak voldoet zeker nog aan de vraag”, aldus Berkien. “We gaan er dus maar rustig mee door. Beide redacties, zowel van Jaarboek Twente als van de Twentse Almanak, doen het nog steeds met veel plezier en vullen elk jaar nog met prachtige verhalen de boekjes.”
Beide boekjes zijn verkrijgbaar in de boekhandels.