Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Oldenhof: Foute gevevens RIVM intriest

Martin20oldenhof
Martin Oldenhof
Beeld: Twente FM

TWENTE – Opnieuw blijft er een fout te zitten in een RIVM-lijst met de top 100 van bedrijven, die het meeste ammoniak uitstoten, de zogenaamde ‘piekbelasters’.


Niet alleen minister Christianne van der Wal baalde hier enorm van, ook Martin Oldenhof van LTO Noordoost Twente vindt dit intriest en onbegrijpelijk. Er werden door RIVM onjuiste emissiefactoren gebruikt. Door de fout zijn er bedrijven onterecht op de lijst gekomen.

Weer foute gegevens RIVM

“Het is intriest dat RIVM weer met foute gegevens naar buiten komt. Dat ze het weer niet voor elkaar hebben”, aldus een verbolgen Oldenhof in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Hij vertelt dat LTO Nederland onder andere de bedrijven die aangeschreven werden, bijgestaan heeft, met de vraag aan RIVM om gegevens openbaar te maken en bezwaar aan te tekenen omdat deze boeren niet op dat lijstje thuishoorden. “Daar werd afgelopen tijd al op ingezet. Dan krijg je maandagavond dit bericht binnen. Dan vraag je je af hoe dit nu weer kan. De zoveelste blunder. De zoveelste keer dat agrarische bedrijven weer in een verkeerd daglicht worden gezet. Het is onbegrijpelijk aan het worden.”

Ogen uit je hoofd schamen

Het vertrouwen van boeren in de politiek wordt er zo niet beter op. “LTO Nederland heeft een ledenconsult gedaan naar dat vertrouwen en alles bij elkaar was dat net een 5,6. Dat is een heel zwak voldoendetje en dan komt de regering nu weer met foute gegevens. Dan moet je toch echt je ogen uit je hoofd schamen.”

Wat Oldenhof betreft hoeft Van der Wal niet direct ontslagen te worden, maar is het beter om hard in te grijpen bij zowel het achterliggende ambtelijke apparaat en het RIVM. “Het is af en toe wel kleuterklasniveau. Als de ambtenaren en het RIVM op deze weg doorgaan is in 2035 deze zaak echt nog niet afgerond; dan houd ik het op 2045.”

Minister Van der Wal wil dat het RIVM de systemen extern laat toetsen. Van der Wal vindt dat ze als minister moet kunnen vertrouwen op de informatie die ze aangeleverd krijg van een onafhankelijk wetenschappelijk kennisinstituut als het RIVM. Dit vertrouwen bleek in dit geval onterecht, aldus de bewindsvrouw.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.