Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal pakt straatintimidatie aan

23202020 Oldenzaal20terrassen20open
Terrassen op de Groote Markt in Oldenzaal.
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – Nagefloten of nageroepen? Achtervolgd of nagesist? Racistische opmerkingen naar je hoofd gekregen? De gemeente Oldenzaal wil deze praktijken een halt toeroepen. Iedereen moet met een veilig gevoel in Oldenzaal over straat kunnen, vindt de gemeenteraad van Oldenzaal.


Vandaar dat de raad unaniem een voorstel van VVD’er Rik Besseler steunde waarbij een aantal maatregelen genomen gaan worden, met als doel straatintimidatie terug te dringen en plekken waar dat gebeurt te lokaliseren.

Duidelijk signaal

“Twee jaar geleden kreeg ik een heel duidelijk signaal dat dit probleem ook in Oldenzaal speelde”, vertelt Besseler in het radioprogramma Twente wordt Wakker.
“Ik ben toen wat rond gaan vragen, onder andere tijdens mijn werk in de nachttaxi bij het uitgaan, en kreeg toen veel bevestiging dat dit inderdaad ook in Oldenzaal een probleem is en niet alleen in grote steden.” Begin dit jaar deed hij een oproep aan mensen die met deze praktijken te maken hadden gehad, zich te melden. “Daar kwamen veel reacties op. Onder andere van Fleur de Brule, die een petitie hierover startte.”

Meldpunt

Zelf onderzocht hij wat de mogelijkheden voor een gemeente zijn om straatintimidatie aan banden te leggen. “Een van de oplossingen was dat er een meldpunt komt, zodat slachtoffers zich makkelijker en laagdrempeliger kunnen melden. Dat meldpunt is om meer dingen belangrijk. Vooral omdat slachtoffers zich gehoord voelen en serieus genomen worden. En omdat je met deze signalen ook kunt kijken waar en hoe vaak zoiets gebeurt, zodat je die locatie mogelijk kunt aanpakken”, aldus Besseler. De gemeente gaat nu onderzoeken of ze zich aan kan sluiten bij een meldpunt of zelf een meldpunt kan realiseren.

Veilige Steden

“Een ander punt is dat we voorgesteld hebben om aan te sluiten bij het programma Veilige Steden, een project vanuit het Ministerie van Onderwijs. Gemeentes krijgen van daaruit hulp met campagne en sturing. De gemeente gaat hieraan meedoen.”

Multidisciplinair team

Het derde punt is het samenstellen van een multidisciplinair team. “Dat team bestaat uit afgevaardigden van partijen, die mogelijk met straatintimidatie te maken hebben gehad. Men komt samen om over dit onderwerp te praten, zodat de kennis die er al is, wordt gedeeld. Dat gaat ook onder andere helpen met het oplossen van het probleem en ook om het in kaart te brengen.”

Besseler: “Straatintimidatie is meer een taboe. Mensen praten er niet over, ook al omdat het moeilijk te melden is. Achtervolgen van mensen, schelden, het gebeurt op straat, maar op bij sportclubs en horeca. We hebben ons nu gefocust op het gesis, het schelden en achtervolgen van vrouwen, maar we krijgen nu ook meldingen binnen van mensen met een donkere huidskleur die openlijk racistische teksten te horen krijgen.”
Bij het te realiseren meldpunt kunnen mensen die met straatintimidatie te maken krijgen, in welke vorm ook, zich binnenkort melden. “Als we dit in kaart kunnen brengen, kunnen we weer doorpakken op locaties of met bepaalde groepen die zich hieraan schuldig maken.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.