Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Schoonhoff: Zorg dat wolf schuw blijft

20210408 wolf rossum01
Wolf gespot in Volthe
Beeld: Twente FM

HAARLE – Een samenloop van omstandigheden, noemt Tom Schoonhoff zijn interesse in de wolf. “We zijn hier jaren geleden in het buitengebied komen wonen, en op een gegeven moment dachten we ’s morgens vroeg een keer een wolf te spotten.”


Een jaar later kreeg Schoonhoff een wolf voor de camera. “Dat was in 2019. Hij verscheen pontificaal voor de camera. Dat trickerde natuurlijk.” Zodoende kwam hij in contact met de organisatie Wolven in Nederland, waarin meerdere instanties en, die met natuur en beleid te maken hebben.

Sporen zoeken

Schoonhoff ging zich in de materie rond de wolf verdiepen. Als Wolven in Nederland aanwijzigen heeft dat er wolven deze kant opkomen, krijgt onder andere hij de vraag om op te letten. “Worden er sporen waargenomen, liggen er wolvenkeutels, zijn er camerabeelden.”

Wolven niet voederen...

Op de vraag hoe gevaarlijk de wolf is, kan hij geen antwoord geven. “Ik ben geen expert. Maar als ik lees wat er geschreven wordt door wetenschappers, dan is dat denk ik wel een beetje het verhaal. De wolf is in de basis een schuw dier en daar heb je als mens in het algemeen niets van te vrezen. Het kan wat anders worden als dieren gaan wennen aan mensen, als ze bijvoorbeeld door mensen gevoerd gaan worden. Dan leren ze hun natuurlijke gedrag af en dan creëer je feitelijk de probleemwolf. En dat is iets dat we voor de veiligheid van de dieren en van de mensen moeten voorkomen. Je moet het dier met rust laten. Als je hem ziet, geniet van het moment, maar doe er vooral niks mee. En als ie te dichtbij komt, jaag em weg. Zorg dat het dier altijd schuw blijft.”

Geen wolven op Sallandse Heuvelrug

Voor zover hij weet bevinden zich op de Sallandse Heuvelrug geen wolven. “En is hier een paar jaar geleden wel eens een wolf vanuit Duitsland overheen gelopen, en de wolf die wij zelf in 2019 hebben gezien, is er natuurlijk ook geweest. Dat zijn dan passerende wolven, wolven van een jaar oude, uit een roedel in Duitsland, die op zoek gaan naar een nieuw territorium, die komen dan ook wel eens deze kant op. Maar we hebben geen enkele aanwijzing dat er op dit moment op en rond de Sallandse Heuvelrug wolven zijn.”

In oktober in Twente 7 schapen dood

Dat ligt anders wanneer men wat verder naar het oosten gaat, meer richting Engbertsdijkvenen. Schoonhoff baseert zich op het aantal aanvallen dat er geregistreerd wordt bij BIJ12. BIJ12 registreert onder andere alle aanvallen of mogelijke aanvallen op landbouwhuisdieren.
“In de maand oktober zijn er 6 aanvallen geweest in de regio Twente, waarbij 7 schapen zijn gedood. Daarvan wordt het DNA nog onderzocht, maar het is wel waarschijnlijk dat de wolf de dader is. We moeten met elkaar proberen, dat de wolf geen schapen pakt. Dat is heel onwenselijk.”

Schoonhoff is ervan overtuigd dat er meer wolven komen. “Bang hoef je er niet voor te zijn. Maar ik denk wel dat er een taak voor ons allemaal ligt om ervoor te zorgen dat die dieren schuw blijven en dat we onze landbouwhuisdieren goed beschermen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.