Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Bezoekers Cosmos zien maan langs zon schuiven

43 22 dinkelland lattrop cosmos
Zonsverduistering kijken bij Cosmos Sterrenwacht
Beeld: Twente FM

LATTROP - Even leek het of het weer spelbreker zou zijn tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering op dinsdag 25 oktober. Maar de zon brak op het juiste moment door het wolkendek heen en bleef, af en toe gehinderd door wat wolken, goed zichtbaar.


Bij Sterrenwacht Cosmos kon de gedeeltelijke verduistering op de voet gevolgd worden.
Tussen elf uur ’s morgen en één uur ’s middags schoof de maan dinsdag 25 oktober langzaam voor een deel van de zon langs.
Kijkers bij onder andere Sterrenwacht Cosmos in Lattrop konden door te kijken door de professionele zonnetelescopen de gedeeltelijk verduistering goed volgen. Maar ook met een eclipsbrilletje was de zwarte rand, die langs de zon goed waarneembaar.

“De zon is veel groter dan de maan. Maar van de aarde gezien lijken de zon en de maan even groot. En als de maan er dan precies voorlangs gaat, heb je een totale zonsverduistering. Vandaag gaat de maan er maar een stukje langs, dus krijg je een gedeeltelijke zonsverduistering”, vertelt Arnold Tukkers van Sterrenwacht Cosmos.
Één van de hoogtepunten van sterrenkunde, naast onder andere de jaarlijkse sterrenregens en maansverduisteringen, stelt hij. “Een zonsverduistering is toch wel heel bijzonder.” Sterrenwacht

Cosmos draaide deze uren haar hele programma. “We hebben een geweldig mooi planetarium, waar we de sterrenhemel presenteren. We hebben onze grote astrozaal voor presentaties, en vandaag gaat het over de zon.” Daarnaast kan er gekeken worden door de telescopen.

Feitjes over de zon

Tukkers presenteert ook wat feitjes over de zon: “De aarde past 1.3 miljoen keer in de zon. De zon, onze ster, past 5 miljard keer in de grootste ster in het universum. Het zegt iets over groottes.” De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is op 29 maart 2025. De volgende grote eclips in Nederland is in 2026; dan verdwijnt maar liefst 90 procent van de zon achter de maan!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.