Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Denekamps Mannenkoor viert 60-jarig jubileum met openbaar concert

Denekampsmannenkoor
Denekamps mannenkoor
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Het Denekamps Mannenkoor bestaat op de kop af 60 jaar. Het koor groeide in die jaren uit van zes naar 45 leden. Om het jubileum te vieren, wordt zondag 30 oktober een openbaar concert gehouden in Denekamp.Jaren zestig en zeventig

Eerst het slechte nieuws: de coronapandemie heeft volgens Henk Damink van het Denekamps Mannenkoor voor een ‘kaalslag’ gezorgd onder de koren in Nederland. “Veel mensen zijn gestopt, waardoor zelfs hele koren ermee ophielden”, zegt hij. Toch is de situatie in Denekamp volgens hem wezenlijk anders. “Wij hebben er in de afgelopen tien jaar dertien nieuwe leden bijgekregen. Dat is wel redelijk uniek. Afgelopen donderdag werd er nog door iemand op de deur geklopt bij de repetitie; of hij mocht meezingen.”

Het Denekamps Mannenkoor ontstond op 10 februari 1962. “Het is eigenlijk ontstaan vanuit een toneelgroep, een revuegroep”, weet Damink, die zelf overigens niet bij de oprichting betrokken was. “De mannen speelden jaarlijks een revue. Op een bepaald moment kwam de regisseur op het idee om bij die revue liedjes in te bouwen. Dat sloeg enorm aan. Vanaf dat moment zijn ze in huiskamers bij elkaar gekomen en is het mannenkoor uitgegroeid van zes mensen toen, naar zo'n 45 man nu.”


Het jubileum wordt vanwege de eerdere corona restricties pas eind deze maand gehouden. Tijdens het concert gaat het mannenkoor terug naar de jaren zestig en zeventig. En daar zit een duidelijk idee achter: “We richten ons nu ook op de zesties en zeventies, omdat we graag nieuwe leden willen. Dan moeten ze wel herkenbare muziek bij ons aantreffen.”

Het is dus ook een wervingsconcert, zegt Damink. “Door de concerten werven we trouwens niet zoveel mensen. Je moet de mensen echt meetrekken naar de repetities toe. Zo van:

‘kom een keer mee, doe een keer mee’.” Volgens Damink is er nog steeds behoefte om mee te doen aan het koor. “Er zijn zestigplussers die nu richting pensioen gaan. Ze hebben dan ineens ontzettend veel vrije tijd en daar moeten ze een nieuwe invulling voor vinden. Gelukkig zoeken veel mensen die invulling nog binnen de muziek.”

Het jubileumconcert wordt zondag 30 oktober vanaf 14:00 uur gehouden in de hal van het gemeentehuis in Denekamp. De toegang is gratis. “Wij vragen nooit entree; mensen bepalen zelf wat het concert hun waard is. We staan na afloop wel met een mandje bij de deur. Mensen geven over het algemeen gul.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.