GEESTEREN – “We nemen eerst een fles wijn, en dan kijken we welk gerecht daarbij past”, vertelt Jeroen Ziel, één van de drie Wijnmakers die op 2 november in Geesteren midden tussen de wijngaarden hun restaurant openen.
Kwaliteitswijnen uit Twente, gecombineerd met maaltijden die bereidt worden met voedsel, veelal bereid met streekproducten uit Twente. Een ‘korte keten’ restaurant aan de Vinckenweg in Geesteren.
“Wijnen uit Twente, van onze eigen wijngaarden, die mooi aansluiten bij de maaltijden die geserveerd worden. Normaal bedenkt de chef een gerecht, en zoekt de sommelier daarna bij dat gerecht een passende wijn. Bij ons is het andersom; de wijn is de basis. We nemen eerst de wijn, en bekijken dan wat we daarbij koken.”
Ziel: “Bij restaurant Vinck staat de wijn centraal, maar ook gasten die geen wijn drinken, kunnen bij ons genieten.”
De wijngaarden van de Wijnmakers leveren inmiddels al 15 verschillende Twentse wijnen op. De laatste jaren is het klimaat in Nederland heel erg gunstig voor de wijnboer aan het veranderen, stelt Ziel. “En de kennis en de kunde is ook steeds meer en beter geworden.”
Zowel de witte als de blauwe druif wordt veel in Twente verbouwd. “Wit net iets meer. Dat heeft er mee te maken dat we met z’n allen toch iets meer witte dan rode wijn drinken.” Op 2 november gaat het restaurant open. “We kunnen toosten met een glaasje Twentse bubbels. Niet van onze wijngaard, maar van een collega, ook uit Twente. Daarnaast hebben we natuurlijk onze eigen Twentse wijnen.”
Meer informatie kijk op de website van restaurant Vinck.
Kijk de reportage van Twente FM, juni 2020, over de Wijnmakers, terug.