TWENTE - Nederland moet in 2030 tien procent extra bos hebben, goed voor zo’n 37.000 hectare erbij. Voor inwoners van Overijssel wordt het een stuk aantrekkelijker om hun (landbouw)grond om te bouwen tot bos: de provincie is met een subsidieregeling gestart. Daarbij krijgen eigenaren een groot deel van de kosten voor het bomenplanten vergoed.
Het lijkt een paradox, want op meerdere plekken in Twente worden nu juist bomen gekapt. “Dat gebeurt in het kader van de Natura 2000-ontwikkelingen”, zegt Henkjan Schutte van de provincie Overijssel. “Zo komen er heidegebieden op plekken waar nu bos staat. Dat doen we bijvoorbeeld omdat de Korhoender op de Sallandse Heuvelrug een stuk leefgebied nodig heeft.”
Ook worden er bomen gekapt ter bescherming van veen en om het hout uit de bomen ‘circulair’ te gebruiken. “Het hout wordt bijvoorbeeld gebruikt als timmerhout, dat gebruikt wordt voor de bouw van huizen. Zo kunnen we CO2 vasthouden in de bomen”, aldus Schutte.
Subsidieregeling
Inwoners van Twente die een stuk bos willen aanleggen, kunnen daarvoor nu geld krijgen. “Dat kan een agrariër zijn of een bedrijf dat een stuk grond heeft. Hij of zij kan zich aanmelden bij ons, om een stuk bos te kunnen planten. We hopen dat er weer veel bomen terugkomen”, zegt Schutte.
De subsidieregeling is ook ingesteld omdat het financieel niet altijd even aantrekkelijk is om landbouwgrond om te vormen tot bos. “Landbouwgrond heeft een bepaalde waarde. Als je bos plant, is er sprake van afwaarding van het land. Dat verschil in prijs krijgen de eigenaren straks vergoed. Ook vergoeden we de aanplantingen van de bomen.”
De 'zak geld' is niet voor iedereen weggelegd, benadrukt Schutte. “We doen eerst een pre-toets, waarbij we samen kijken of het past binnen de bestemming. Ook moeten mensen in overleg gaan met hun gemeente, want het bestemmingsplan moet gewijzigd worden.” De subsidieregeling is vorige week geopend. “We hebben al behoorlijk wat aanmeldingen binnen”, stelt Schutte. “Er zitten stukken grond bij van zeven tot acht hectare, maar ook van één tot twee hectare.”
Over het feit dat er toch nog mensen zijn die niet snappen dat er nu juist bomen gekapt worden, zegt hij: “Ik hoop dat we met onze communicatie kunnen uitleggen waarom dat gedaan wordt.” Hij verwijst ook naar de website van de Provincie Overijssel voor meer uitleg en informatie.