Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Bouwwethouder Ten Brinke: ‘Werk aan de winkel’

Wierden20 Zuidbroek
Zuidbroek in Wierden.
Beeld: Twente FM

WIERDEN – Voor de gemeente Wierden ligt er de komende jaren een behoorlijke uitdaging: tot 2031 is de woningbehoefte geraamd op 861 woningen, geeft wethouder Gertjan ten Brinke aan. De komende jaren wordt er gebouwd in de gemeente.


Voor 561 woningen zijn voor die periode plannen gemaakt. Dat betekent dat er op dit moment nog een woonbehoefte van 300 blijft. “Qua harde plancapaciteit, dat wil zeggen de plannen die al zijn vastgesteld, komen er tot 2031 zo'n 561 woningen bij. Voor de kern Wierden zijn dat 370 woningen; voor de Kern Enter betreft het 151 woningen; de kern Hoge Hexel gaat het om 14 woningen en de overige buurtschappen zo'n 26 woningen. Kortom, er is werk aan de winkel”, benadrukt de wethouder.

Betaalbare woningen

Dat in Wierden meer betaalbare woningen gebouwd zouden moeten worden, was in maart van dit jaar in het verkiezingsprogramma van elke lokale partij te vinden. Ten Brinke: “Betaalbaarheid is het uitgangspunt van de Lokale Woonagenda die de raad begin april unaniem heeft vastgesteld. Zodoende zijn bijvoorbeeld de bestemmingsplannen Berghorst fase 2 in Enter en het Zuidbroek Deelgebied 3 in Wierden aangepast voordat ze de procedure in gingen. De aanpassing zat 'm vooral in het extra toevoegen van goedkopere woningen die in aanmerking komen voor sociale koop en sociale huur.”

De gemeente telt momenteel 9768 woningen of huishoudens. Daarvan heeft woningcorporatie Reggewoon zo'n 1658 aan woningen in bezit. “Reggewoon voegt daar de aankomende tijd zo'n 137 woningen aan toe, onder andere in de al genoemde bestemmingsplannen, maar ook aan De Klomphof, de Kruisteenweg en de Akkerwal, allen in Wierden.”
Voor aankomend jaar wordt er in Enter een start gemaakt met de bouw van 118 woningen op De Berghorst en in Wierden op het Zuidbroek zo'n 178 woningen.

Bij nieuwe plannen ligt de focus met name op betaalbaar én levensloopbestendig bouwen, vertelt Ten Brinke. “Vanuit Den Haag is de nationale woon- en bouw agenda over ons uitgestort die uitgaat van een derde betaalbare koop tot 355.000 euro, een derde sociale huur en een derde voor de vrije sector.”

Starters en zorg

Extra aandacht is er voor starters. “Op dit moment wordt er locatieonderzoek gedaan naar het versneld toevoegen van extra flexwoningen. Dat zijn kleinere woningen die verplaatsbaar zijn en voldoen aan alle eisen van de tijd. Eind van dit jaar worden de eerste 25 flexwoningen opgeleverd aan de Akkerwal in Wierden.

Daarnaast zijn er ook plannen voor zorgwoningen. “Een aantal initiatieven zitten op dit moment in de ambtelijke molen. Wat wel zeker en ook interessant is, is de komst van een woonhofje in Het Zuidbroek. Hartstikke mooi dat dit nu gerealiseerd gaat worden. Het is overigens nu al mogelijk op basis van landelijke regelgeving een mantelzorgwoning toe te voegen mits aanvragers een indicatie van de huisarts kunnen overleggen.”

Zelfbewoningsplicht

Om woningen beschikbaar te houden voor de eigen inwoners heeft de gemeente de zelfbewoningsplicht ingevoerd en vorig jaar stelde de gemeenteraad de doelgroepenverordening vast. “Daarmee kunnen we mensen uit de eigen kernen voorrang geven.”
Daarnaast dient de gemeente te voldoen aan de taakstellingen vanuit Den Haag om Ter Apel te ontlasten.

De bouwprojecten die de wethouder zelf het meeste aanspreken zijn het woonhofje en de flexwoningen op het Zuidbroek.“Beide zijn relatief nieuwe woonvormen en ik ben heel benieuwd hoe het de nieuwe bewoners vergaat en of dit navolging gaat krijgen. Gelet op de toename van het aantal één persoonshuishoudens, jongeren die bij hun ouders weg willen, ouderen die in te grote woningen zitten én de hoge bouw- en huizenprijzen zijn kleine woningen misschien wel een ideale (tussen)oplossing.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.