Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Twents Buutfestival wil jonge buuts trekken: “Dialect mag niet verloren gaan”

2020 43 Twents buutfestival
Twents Buutfestival
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Twente telt te weinig jonge buuts, vindt het Twents Buutfestival. Het Oldenzaalse festijn wil daarom meer jong talent trekken, om daarmee het Twentse dialect in leven te houden. Volgende week is de negende editie van het Buutfestival.Optredens


Een buut is iemand die op het podium staat en daarbij een bepaald typetje speelt. “Het is absoluut geen carnaval, maar je kunt het wel een soort voorloper noemen”, zegt organisator Annet Meijerink. “Sommige mensen die naar het buutfestival toe gaan, zoeken een buut uit voor het carnavalsprogramma. Daar vloeit het festival ook uit voort.”

Het buutfestival van volgende week in Stadstheater De Bond in Oldenzaal is stijf uitverkocht. Toch betekent dat volgens Meijerink niet dat er geen verbeterpunten zijn. “We willen in ons tienjarig bestaan ook meer jonge mensen uitnodigen voor de buut. Het is toch een bepaalde leeftijdscategorie die de buut kent. De jongere generatie kent het bijna niet. Dus jongens en meisjes: laat je horen, want het dialect mag niet verloren gaan.”

De negende editie van het Buutfestival - een editie kon niet doorgaan vanwege corona - wordt aan elkaar gepraat door Bert Eeftink. Optredens zijn er onder andere van Martin Oude Hendrikman uit Denekamp. “Hij vertelt over de feestdagen met de schoonmoeder”, weet Meijerink. Ook is er vrouwelijke deelname. “Mathilde Geerts uit Weerselo, zij speelt de Dikke Dame Truus.”

De beste buut krijgt de hoofdprijs: een bronzen beeld van Antoinette Ruiter. Ook is er een publieksprijs, die wordt aangeboden door supermarkt Jumbo Kuipers. In de jury zit onder meer voormalig wethouder Harry Nijhuis uit De Lutte en oud-journalist Bert Hellegers.

“Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen een heel leuke avond heeft. Dat je weer een keer kunt lachen in deze tijd”, zegt Meijerink over de avond. Wie alsnog graag naar het Buutfestival wil, kan zich op de wachtlijst laten zetten bij De Bond. Mocht iemand om welke reden dan ook afhaken, dan komt er een plekje vrij.



Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.