Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Koude Oorlog op vliegbasis Twenthe

Wachthuisje20 Vliegbasis20 Twenthe
Wachthuisje oud Vliegbasis Twenthe
Beeld: Twente FM

TWENTE – Op de voormalige vliegbasis Twenthe wordt komend weekend, zaterdag 22 en zondag 23 oktober, de Cubacrisis herdacht met rondleidingen over de voormalige vliegbasis.


De Cubacrisis was het moment dat de Koude Oorlog bijna overging in een oorlog tussen het Westen en de Sovjet-Unie. In die tijd was vliegbasis Twenthe voor de NAVO een strategische gelegen basis. Op het terrein is het Koude Oorlog Centrum (KOC) gevestigd, dat rondleidingen over de vliegbasis verzorgd en de verhalen over die voorbije tijd verteld.

Landelijk Koude Oorlogweekend

Komend weekend staan de wandelingen in het teken van de Cubacrisis, die zestig jaar geleden de wereld in een angstige greep hield. “Het is het eerste officiële landelijke Koude Oorlogweekend. Zo’n vijftig locaties doen hieraan mee”, vertelt Arjen Waanders van het KOC.
Tijdens de rondleidingen vertellen vrijwilligers over de vliegbasis en de Koude Oorlog en worden beeldmateriaal en informatie over de Cubacrisis vertoond.

Sovjetkaarten van Twente

In het voormalig clubpaviljoen op het vliegveld toont het KOC diverse objecten, waaronder oude kaarten van Oldenzaal, Hengelo en Enschede, die in het bezit waren van het voormalige Sovjetleger. “De Russen brachten in de jaren zeventig en tachtig zo’n beetje de hele wereld in kaart, waaronder ook Twente. Zo’n stafkaart kon het Sovjetleger gebruiken voor een eventuele militaire operatie”, zegt Waanders. “Op die kaarten staan zaken aangegeven als militaire objecten, telefooncentrales, postkantoren, allemaal heel nauwkeurig. Een paar foutjes zitten er wel in. Dat is wel grappig om te zien, na zoveel jaar.” Als basis gebruikten de Russen een ANWB-kaart, een topografische kaart van Nederland in die tijd. “Op die ANWB-kaart staat bijvoorbeeld vliegbasis Twenthe niet, om die basis een beetje geheim te houden. Maar je ziet dat de Russen de vliegbasis in de jaren zeventig toch redelijk goed in kaart hebben gebracht.”

Het Koude Oorlog Centrum is zaterdag en zondag open van 11.00 tot 16.00 uur. “We hebben beeldmateriaal en informatie over de Cubacrisis, maar ook over de rol van vliegbasis Twenthe in die tijd. We proberen op die manier de Koude Oorlog een beetje inzichtelijk te maken, en ook te laten zien welk effect de oorlog hier in Twente had. De Cubacrisis was natuurlijk een crisis op internationaal niveau, maar de hele Koude Oorlog heeft z’n sporen ook achtergelaten in Twente.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.