Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Losser

Herbert Driesen: ‘Twente, hou de ijsbaan open’

42 22 losser schaatsclublosser schaatsbaan
IJsbaan Twente
Beeld: Twente FM

LOSSER – “Stabiel blijven zitten. Eerst de heup, dan de schaats verplaatsen.” Schaatsers van IJsclub Losser draaien hun trainingsrondjes met aanwijzingen van trainingscoördinator Herbert Driesen, op de overdekte baan in Enschede.


Vanavond wordt de techniek getraind. “Het zijwaarts afzetten op het rechte stuk. De rijders moeten zich bewust zijn hoe ze de schaats moeten plaatsen, de heup naar voren, zodat niet met hun gewicht tussen de schaats blijven hangen”, legt Driesen uit.

Hij heeft uitgekeken naar het schaatsen, en hij niet alleen. “De laatste jaren is er veel getraind, maar op zich heel weinig geschaatst”, geeft hij aan. “Met deze groep trainen we drie à vier keer in de week: hardlopen, wielrennen, skeeleren, en krachttraining. Schaatsen leer je in de zomer!”

Honger naar het ijs

“Iedereen hunkert weer naar het ijs. Je hebt de hele zomer knetterhard getraind, en dan kom je met ontzettend veel kracht het ijs op. Dan wil je weten hoe je ervoor staat. Een aantal rijders reed al persoonlijke records.”

De trainer heeft al jarenlang ene passie voor het schaatsen. “Schaatsen: je moet durven te vallen. Schaatsen is de mooiste sport omdat je dan je hele lichaam traint. Je moet wel durven vallen. Het is gewoon een gigantisch leuke sport om te doen en het is niet leeftijdsgebonden, je kunt schaatsen van 5 tot 75!”

'Sport moet betaalbaar blijven'

Jammer vindt de trainer het dat de sport duurder wordt. “Een baankaart kost al snel 180 euro per half jaar voor een uur per week trainen. Als je drie keer in de week traint ben je 350 euro kwijt. Je krijgt een schifting van mensen die dit gewoon niet meer kunnen betalen, en dat is jammer. De sport op zich moet betaalbaar blijven voor iedereen. En niet alleen voor het schaatsen, maar ook voor het zwemmen, alle sport met accommodaties waar je veel moet verwarmen.”
De gemeente Enschede houdt, ondanks de energiecrisis, in ieder geval dit jaar de baan open. “Maar hoe het volgend jaar gaat dat weet je niet. Voordat deze baan hier kwam hebben we 20 jaar gelobbyd. Dan heb je eindelijk een baan en dan komt er een energiecrisis en moet ie misschien dicht.”
Driesen vindt dat de Twentse gemeenten hier gemeenschappelijk een bijdrage aan moeten leveren. “Dat zou structureel moeten gebeuren. Als je ziet hoeveel schaatsers uit andere Twentse gemeenten hier komen, dan moet je als Twentse gemeenten hierin je verantwoordelijk nemen"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.