Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaals Filmfestival wil het 'Hollywood van Europa worden'

Oldenzaal stadstheater De Bond 1
Oldenzaal stadstheater De Bond
Beeld: Léon de Man

OLDENZAAL - Korte films van maximaal tien minuten staan begin november centraal op het Twente Short Festival in Oldenzaal. De inzendingen zijn volgens organisator André Swart veelbelovend. "We hebben veel filmtalenten in de regio. Ik droom ervan om het Hollywood van Europa te worden."


Het filmfestival in Oldenzaal wordt voor de tweede editie drie dagen achter elkaar gehouden. Daarbij staat één specifiek genre film centraal: de korte film. "Die worden niet alleen gemaakt door professionals, maar ook door amateurs en zelfs door scholieren", zegt Swart. Centraal staat dit jaar het thema water. "De film moet in tien minuten de centrale rol van water in ons leven weergeven."

En hoewel het korte films betreft, zegt dat volgens Swart niets over de kwaliteit. "Je kunt inderdaad met een telefoon filmen, maar dat geeft vaak niet de beste kwalitatieve inzendingen. Daar beoordelen we natuurlijk wel op. Makers kunnen ook professionele apparatuur huren via bijvoorbeeld Tetem in Enschede. En het monteren kan ook onder begeleiding."

'Veel werk'
Zo'n ultrakorte film is niet in een 'ultrakorte' tijd gemaakt, benadrukt de organisator. "Je moet de hoeveelheid werk niet onderschatten. Je hebt een crew nodig, je hebt editting nodig, maar je hebt ook geluidsapparatuur en goede geluidsbewerking nodig. Vaak heb je al een mannetje of tien nodig om het in elkaar te draaien. Het is een hele onderneming."

De inzendingen worden tijdens het Oldenzaalse filmfestival beoordeeld door een jury. De beste inzendingen gaan aan de haal met het Golden Boeskoolmenneke, de hoofdprijs. "We hebben veel filmtalenten in de regio", ziet Swart. "Ik droom er al van om het Hollywood van Europa te worden."

Het Twente Short Festival vindt plaats van 4 tot en met 6 november. Op zondag 6 november zijn alle korte films te zien en worden de prijzen uitgereikt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.