Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Silvia Zander: 'Samen met inwoners stappen zetten'

IMG 20221017 WA0000
Dorpsondersteuner Silvia Zander.
Beeld: Twente FM

FLERINGEN – Vereisten voor haar nieuwe baan als dorpsondersteuner in Fleringen? “Dat ik niet uit Fleringen kwam en wel dialect kon spreken”, vertelt Silvia Zander lachend. De Hengelose werkt in het dorp Fleringen, dat hiermee de eerste kern binnen de gemeente Tubbergen is met een dorpsondersteuner.


“Het doel? Een vitaal en gezond dorp, waar ouderen op een mooie manier zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen”, vertelt ze.
Sinds begin september werk Silvia Zander zeven uur per week als dorpsondersteuner in Fleringen. Ze werd gekozen door het dorp, als aanspreekpunt voor alle vragen over zorg en welzijn. “Hoe kunnen oudere inwoners zo vitaal en prettig mogelijk in hun eigen huis en eigen omgeving blijven wonen. En, heel belangrijk, ook de eigen regie blijven behouden. In het dorp is veel noaberschap, maar niet iedereen wil of kan met zijn of haar vragen naar buren. Die kunnen bij de dorpsondersteuner terecht voor een praatje, en als ze willen hun vraag of zorg op tafel leggen. Als dorpsondersteuner ben je een vertrouwenspersoon.”

Levendig dorp

Fleringen, een dorp van zo’n 900 inwoners. “Mét een basisschool met veel kinderen, een grote voetbalclub en een volleybalclub. Ik was daar best nog verbaasd over toen ik hier kwam. Een klein dorp, maar wel levendig en energiek. Het is best leuk om zo’n dorp te ontdekken en inzichtelijk te krijgen wat de kracht en de kwaliteiten hier zijn.”

De dorpsbewoners leren kennen, daar is Zander nu mee bezig. “Gewoon, een kop koffie en een praatje. Wat houdt mensen bezig. Er was sprake van dat de kerk uit Fleringen weg zou gaan, dat raakt mensen en daar praat je over. Verhalen ophalen, en zo merken wat er in Fleringen leeft.”

Zolang mogelijk thuis

Hoe maak je het mogelijk voor mensen om zolang als het kan thuis te wonen? “Ik check heel erg wat de behoefte is van mensen. Hoe ze in het leven staan. Wat er beter kan. Ik vraag dan wat ze denken dat ze zelf zouden kunnen doen; dan krijg je vaak een antwoord dat direct aansluit bij hun interesse en mogelijkheden. Als ze dat niet weten, draag ik wel mogelijkheden aan. Soms zien mensen hun eigen kwaliteiten niet, en zien alleen wat ze niet kunnen. Ik probeer hen te laten zien wat ze wel kunnen, en dan zie je mensen groeien. Voor mij is het directe contact met de ander, goed luisteren en kijken, heel belangrijk. Als ik een twinkeling in de ogen zie, weet ik dat dát idee, die mogelijkheid, bij hen past.”

Ze luistert niet alleen, ze adviseert en verwijst mensen door naar instanties. “Maar eerst kijk ik wat er binnen het dorp kan. Een voorbeeld: een man blijft alleen achter na het overlijden van zijn vrouw. Hij kan niet koken. Voor mij is dan de vraag wat deze mijnheer wil; vindt hij Tafeltje Dekje prima, of vindt hij het niet fijn om alleen te eten. In het eerste geval geef ik hem de informatie over Tafeltje Dekje, en in het tweede geval kunnen we kijken of er meer dorpsbewoners zijn die liever samen eten. Zoiets kan ik dan helpen organiseren, maar daarna moeten de mensen die samen eten het zelf verder oppakken. Anderen wijs ik voor bijvoorbeeld een traplift door naar de WMO; mensen zien soms door de bomen het bos niet wat de instanties en aanvraagmogelijkheden betreft.”

Activiteiten

Voor de senioren in het dorp is niet alleen het blijven wonen belangrijk, ook het welzijn, en een onderdeel daarvan kan zijn samen met anderen iets ondernemen. Samen met de vrijwilligers van de werkgroep Fleringen met Mekaar kijkt Zander naar wat er hier aan activiteiten is, en nog opgezet zou kunnen worden.
“Fietstochten, wandeltochten, een spelletjesmiddag”, somt ze op. “De vrijwilliger organiseert het, maar als zo’n activiteit draait is het wel de bedoeling dat de groep die eraan deelneemt, dat overneemt.”

Ze zit in Kulturhus De Spil en schrijft in het tweewekelijks verschijnend Kruispunt. “Ik probeer echt onderdeel te worden van het dorp”, zegt ze. Ze overlegt met professionals die in Fleringen werken en mensen naar haar verwijzen.
Ouderen kunnen met haar in contact komen door te bellen: 06 84301780 of te mailen: [email protected] Naast senioren kunnen ook familieleden en buren, met zorgen over hun ouders of buren, terecht bij de dorpsondersteuner.

'Samen met inwoner stappen zetten'

Silvia werkt met veel plezier in Fleringen. “Dit is fantastisch werk. Ik probeer het dorp beter te leren kennen, en dingen en mensen met elkaar te verbinden. Ik zie me als een spin in het web, ik probeer alle draadjes te verbinden met elkaar, het web moet zo sterk mogelijk worden. Zodat ouderen die het fijn vinden om in Fleringen te wonen, dat op een gezonde en vitale manier kunnen doen. Dat we samen kijken, wat daarvoor nodig en hoe we dat met elkaar gaan doen. Er zit heel veel kwaliteit, gedrevenheid en kracht in het dorp. Het is leuk om samen met het dorp en de inwoners die stappen te zetten.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.