Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Lex Schukking stopt werk voor Staten

Lex20 Schukking
Lex Schukking
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – Lex Schukking gaat niet voor een volgende periode door als fractievoorzitter van VVD Overijssel. De Oldenzaler heeft te kennen gegeven als fractievoorzitter en als lid van de Provinciale Staten te stoppen per 15 maart 2023.


Hij nam die beslissing nadat gedeputeerde Monique van Haaf (VVD) haar vertrek aankondigde. Een optelsom van een aantal zaken, noemt Schukking zijn beslissing. “We vormden als VVD-fractie een hecht team. De beslissing van Monique deed mij twijfelen, wil ik er wel of niet mee verder? Daarnaast wordt het werk voor de Staten er niet makkelijker en ook niet leuker op. Er zijn behoorlijk wat ontwikkelingen in de politiek. Dan kijk je ook naar je privé omstandigheden. Ik heb nog steeds een bedrijf en dat groeit als kool, dat heeft ook aandacht nodig.”

Landelijke VVD

Ook de gang van zaken binnen de landelijke VVD telt mee. “Dat speelt uiteraard ook mee. Veel vooral wat oudere VVD-ers hebben best wat moeite met dit beleid.”
Dat wil niet zeggen dat hij de VVD als partij de rug toekeert: “Ik ben geen wegloper.”

De VVD-fractie in de Provinciale Staten telt vijf mensen. “Als Provinciale Staten zijn we behoorlijk onzichtbaar. We hebben meer invloed en meer betekenis voor de provincie Overijssel dan menigeen weet. Denk bijvoorbeeld aan de hele infrastructuur die we hier hebben. De Provincie is degene die de wegen moet aanleggen, de openbaar vervoersverbindingen moet onderhouden en daar ook opdrachtgever voor zijn. Denk aan busverbindingen, de aanleg van kanalen, het werk is veelomvattend.”

'Zwaarder dan gemeenteraadswerk'

“Het is ook best een heavy job, veel zwaarder dan gemeenteraadswerk en je wordt nog slechter betaald ook, maar dat even terzijde, want je doet dit werk niet vanwege de financiën. Je wordt vreselijk opgevreten door allerlei zaken die je moet doen: dossiers lezen, bezoeken die je af moet leggen. Naast het eigen werk.”

'VVD-team heeft hard gewerkt'

Hij vindt het jammer dat Van Haaf stopt. “We hebben samen veel bereikt. We zijn drie jaar geleden begonnen met het verkiezingsprogramma, en daar een aantal speerpunten ingezet, onder andere de aanleg van de N35. Daar zijn we echt ver mee gekomen, samen met de Rijksoverheid. Monique is ook heel actief geweest met de transitie binnen de steden, winkelgebieden omvormen naar woonvormen. Het VVD-team heeft daar hard aan gewerkt. Daar hebben we veel succes mee gehad en daar ben ik ook best wel trots op.”
Schukking is tot 15 maart 2023 Statenlid, tot een paar dagen na de verkiezingen voor de Provinciale Staten de nieuwe Staten geïnstalleerd wordt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.