Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Fleringen koopt zelfgebouwde kerk terug

41 22 tubbergen fleringen kerk
Gerard aan de Stegge en Tonny Busscher in de kerk
Beeld: Twente FM

FLERINGEN- “Mensen hebben hier zelf de fundering gegraven, tegels gelegd en alles gefinancierd”, vertelt Tonny Busscher voorzitter Dorpsraad Fleringen. De inwoners van Fleringen bouwden zo’n 75 jaar geleden zelf een kerk. Deze kerk moeten zij nu terugkopen van het Aartsbisdom in Utrecht.Nieuwe bestemmingStichting Dorpsgebouw

Het voelt voornamelijk voor oude bewoners niet goed dat zij de kerk terug moeten kopen. “We willen het gebouw graag houden voor maatschappelijke doeleinden, in plaats van dat er een te koop bordje in de tuin komt.”
Volgens Gerard aan de Stegge, voorzitter stichting Dorpsgebouw heeft de kerk een verbindende rol in Fleringen en is deze belangrijk voor de leefbaarheid.

Om de kerk terug te kopen is er 65.000 euro nodig. Het gebouw werd in eerste instantie getaxeerd op 115.000 euro. Het kopen van de kerk neemt de stichting Dorpsgebouw voor zijn rekening. Zij hebben de financiële middelen om de kerk terug te geven aan de bewoners van Fleringen: “De bewoners willen wel opnieuw investeren in de kerk, maar niet in de aankoop,” vertelt aan de Stegge.

Er liggen veel herinneringen in het gebouw: “Inwoners kwamen hier samen voor rouw en mooie momenten, zoals trouwen en dopen. Ik heb hier mijn kinderen ook gedoopt, maar de tijden veranderen. Dit gebeurd niet meer zo veel”, vertelt Tonny Busscher.

Als het Aartsbisdom in Utrecht akkoord gaat met de plannen voor het gebouw en de verkoop, wordt er eind 2023 de laatste heilige mis gehouden. De kerk wordt dan onttrokken aan de eredienst en overgedragen aan de stichting Dorpsgebouw. In dit jaar wordt ook het 75 jarig bestaan van de parochie in Fleringen gevierd.


De kerk krijgt een maatschappelijke functie, waar ruimte is voor bezinning en bedrijvigheid. Stichting Dorpsgebouw en de dorpsraad willen samen met de inwoners van Fleringen een invulling geven aan het gebouw. Er zijn al verschillende geïnteresseerden die in de kerk aan de slag willen.

“We zullen samen met de inwoners van Fleringen onze schouders eronder zetten en daar heb ik alle vertrouwen in. Dat is waar een klein dorp groot in kan zijn”, zegt Gerard aan de Stegge.

De Provincie Overijssel en de gemeente Tubbergen dragen ook bij aan een nieuwe invulling van het gebouw. De Provincie Overijssel verleend een subsidie van 100.000 euro en de Gemeente draagt 10.000 bij.

De stichting Dorpsgebouw nam een kantoor van de Rabobank voor 20.000 euro over, en exploiteerde deze met succes. De opbrengsten van het gebouw worden in het dorp geïnvesteerd, waaronder nu ook de aankoop van het kerkgebouw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.