Het eerste ontwerp was een tweelaags gebouw. “We hebben toch gekozen voor een gebouw van drie lagen”, vertelt directeur Leendert van den Dool van de evangelische scholengemeenschap. “Het gebouw krijgt een splitlevel, met aan weerskanten een vleugel, de ene vleugel telt twee lagen, de andere vleugel krijgt drie lagen, maar de onderste laag hiervan wordt deels ingegraven.”
Voordelen zijn volgens Van den Dool dat er een veel compacter gebouw neergezet kan worden. “In een compacter gebouw gebruik je minder energie, het is duurzamer. Bovendien houd je op het plein meer ruime over. Voor een eventuele uitbreiding hoef je er geen verdieping meer op te zetten, maar kun je uitbreiden op het plein.” GAJVBW Architecten zorgde voor het ontwerp.
Meer geld nodig
Afgelopen maand heeft het schoolbestuur een brief naar de gemeente gestuurd, met het verzoek om meer geld. Het schoolbestuur gaat ervan uit dat de nieuwbouw 1,7 miljoen euro duurder uitvalt. De gemeente had al 12,5 miljoen voor de nieuwbouw uitgetrokken. “Met de bouwer hebben we een contract afgesloten met prijsvast bedrag; daar zijn ondernemersrisico’s bij inbegrepen. Alleen in bijzondere situaties kan daarvan afgeweken worden. En dit is zo’n overmachtsituatie. Een Poetin die het in zijn hoofd krijgt om Oekraïne binnen te vallen, met daaruit volgend onvoorziene en grote effecten op de hele bouwmarkt. Dit kun je niet meer scharen onder het gewone ondernemersrisico”, meent Van den Dool.
De gemeenteraad buigt zich waarschijnlijk op 8 november tijdens de begrotingsvergadering over dit verzoek.
Plein zonder hek
Naast de bouw van het nieuwe pand moet ook de buitenruimte ingericht worden. “Met de definitieve inrichting daarvan zijn we nog bezig. We doen dat in nauw overleg met de eigenaren van de aangrenzende buitenterreinen. Onze voorkeur is dat het geen plein wordt met een hek erom, we gaan ervan uit dat ons plein onderdeel uitmaakt van dat hele gebied. We willen graag dat het buitengebied op elkaar aansluit, ook qua verlichting bijvoorbeeld.”
Gebouw en aula delen met omgeving
Van der Loon is enthousiast over het gebouw. “We zijn bijzonder dankbaar dat we zo’n gebouw krijgen. We willen dit nieuwe gebouw ook graag delen met onze omgeving. We krijgen straks een aula met een fantastisch podium, licht, geluid, alles er op en eraan. Daar kunnen 400 mensen in. Deze leent zich heel goed voor voorstellingen en uitvoeringen. We hebben al een samenwerking met Kaliber Kunstenschool en zijn een samenwerking met de bibliotheek aan het onderzoeken. Wellicht zijn er ook andere partijen geïnteresseerd.”
Bouw start in januari
Een beetje van de nieuwe school is al te zien tijdens het open huis, dat De Passie op 23 november houdt aan de Akkerwal. “Een deel van het bestaande gebouw wordt dan zo ingericht, dat bezoekers de nieuwbouw kunnen beleven. Dat kan nu al met een VR-bril”, vertelt de directeur.
De gemeente is inmiddels begonnen met het bouwrijp maken van de grond. In december moeten de voorbereidende bouwwerkzaamheden afgerond zijn, zodat aannemer Jansman Bouw uit Luttenberg in januari kan starten met de bouw. “Het eerst gaan de schroefpalen gaan de grond in, dat gaat trillingsvrij, de buren gaan het niet merken.”
De opening van de nieuwe school is gepland op 8 december 2023. Of dat gehaald wordt? “De bouwer heeft gezegd dat hij een klein jaar nodig heeft. Het kan ons niet snel genoeg gaan. Als directeur maak je zoiets doorgaans niet vaak mee. Dit is natuurlijk een fantastisch project.”