TUBBERGEN - In de begroting van 2023 stelt het college van wethouders en burgemeester voor om ruim 40 miljoen te besteden aan het uitvoeren van reguliere werkzaamheden. Dit zijn werkzaamheden zoals zorg & welzijn en het onderhouden van de openbare ruimte.Ouderen te duurEnergieArmoede
Naast dit bedrag wil het college 4,8 miljoen beschikbaar stellen voor het leefbaar houden van de kernen en buitengebied, de energietransitie, de vergrijzing en de gezondheid van inwoners.
Leefbare kernen
Het wordt voor gemeente Tubbergen steeds moeilijker om voorzieningen te behouden, zoals winkels, horeca, kerken, kulturhusen, sportvoorzieningen en scholen. De gemeente besteed daarom 2 miljoen aan leefbare kernen. Er wordt er geïnvesteerd in werkgelegenheid, maatschappelijk vastgoed en woningbouw. Van de periode 2020 tot 2030 worden er 640 woningen gebouwd.
Er is 1 miljoen beschikbaar voor uitbreiding door inbreiding. Dit houdt in dat er gebouwen binnen de kern van een dorp worden gebouwd op grond dat al in bebouwd was. Wethouder Ursula Bekhuis: “Het gaat niet alleen om het bouwen van huizen, maar ook om voorzieningen en werkgelegenheid.”
Buitengebied
De burgermeester Haverkamp en wethouder Bekhuis maken zich zorgen om de leegstand van schuren in het buitengebied: “Veel mensen worden gebeld over hun schuur die leegstaat.” Om het buitengebied in balans te houden heeft de gemeente 4 ton beschikbaar gesteld.
Voor het buitengebied ziet de gemeente Tubbergen nieuwe woonmogelijkheden, doormiddel van rood voor rood, en nieuwe plattelandswoningen en landgoederen. De gemeente wil voor agrarische ondernemers bijdragen aan nieuwe verdienmodellen: “Er zijn ook mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen zoals biogas/groengas” vertelt wethouder Wethouder Martin Oude Avenhuis.
“De kosten van trapliften en woningaanpassingen reizen de pan uit,” vertelt wethouder Hilde Berning. Door de vergrijzing gaan ouderen meer kosten en dit wil Berning voorkomen. “Het is niet dat we het niet willen geven, maar het is ook voor inwoners fijn dat zij langer zelfstandig kunnen blijven.
Wethouder Berning wil daarom een subsidieregeling waar verenigingen, accommodaties en ondernemers een beroep op kunnen doen voor aanpassingen, zodat zij voor iedereen toegankelijk zijn.
De energietransitie zorgt ervoor dat er in gemeente Tubbergen veel moet gebeuren op het gebied van groene energie, zoals windmolens, zonneparken en biogas. Voor deze opgaven zijn er landelijk en regionaal afspraken gemaakt. Vanuit de gemeente wordt er momenteel naar verschillende locaties gekeken voor groene energie. Wethouder Martin Oude Avenhuis wil een eerlijke verdeling van lusten en lasten: “Ik wil dat de helft van de opbrengsten voor de inwoners van gemeente Tubbergen zijn.”
De gemeente heeft van het rijk €327.000 gekregen om energiearmoede aan te pakken. Er is een regeling in voorbereiding.
Om bewoners tegemoet te komen in deze dure tijd worden de gemeentelijke aanslagen met 60 euro per huishouden verlaagd.